GÜZEL HABERLER DE VAR

Korona haber ve yorumlarının zirve yaptığı bu günlerde yatırım yapanları da ihmal etmeyelim dedik. Yatırım, istihdam ve üretimi sağladığı için benim açımdan çok güzel haberdir.

Yatırımın olduğu yerde ‘ekmek’ vardır.

Yatırımın yanında yardım da güzel haberdir. Biz Müslümanların anlayışında alan el değil, veren elin makbul olduğu işaret edilir. Onun için biz millet olarak yardım etmeyi çok severiz. Şimdi İngiltere gibi ülkelere sağlık yardımı yapıyoruz diye eleştiriler oluyor. İngiltere’nin, Fransa’nın, İtalya’nın yaptığı zalimlikleri unutmuş değiliz.

Unutmayız da.

Ama dedik ya ecnebiler gibi düşene vurmayız. Ecdadımız Osmanlı döneminde de onlara yardım etmişiz.

***

Önce yatırımları aktarayım.

Meram Belediyesi eski başkanı Serdar Kalaycı büyükbaş hayvancılık yatırımına start verdi. Başkanın süt mü, yoksa et sığırcılığımı yapacağını tam öğrenemedim.

Çoban sorunu var mı onu da soramadım. Hazır çardak mı aldı, yoksa teşvikli çardak mı yaptırdı merak ettim. Ama şu virüs sorunu çözülsün çardağı görmeye gideriz. Bütün bilgileri de öğrenip sizlerle paylaşırım.

İçeri giremezsek de komşulardan öğreniriz. Başkan Kalaycı’nın yatırımı ile ilgili ilk bilgi şöyle.

“2009-2014 yılları arasında Meram Belediye Başkanlığı yapan, 2014 yılından itibaren de Cumhurbaşkanlığı’nda İnşaat ve Bakım Daire Başkanı olarak hizmet eden İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Serdar Kalaycı, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki tercihini S.S. Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden yana kullanarak bölgemizde hayvancılık faaliyetlerine başladı.”

Kalaycı başkana yeni yatırımı hayırlı olsun.

***

Şimdi ecnebilere yaptığımız yardımın mazisine bakalım.

1345’lerde Hadrianapolis (Edirne) de başlayan büyük bir isyan hareketi, asillerle halkı karşı karşıya getirdi. Asiller sınıfının başında olan Kantakuzen kendisini Bizans tahtına aday bulunca imparatorluğunu ilan etti. Kantakuzen düşmanlarına karşı Türklerden yardım istedi. Umur bey kuvvetleriyle düşmanlarını püskürtmeyi başardı.

Yine Türklerin yardımıyla İstanbul’a giren Kantakuzen VI. İoannes olarak Bizans tacını giydi.  Osmanlı devletinin başında bulunan Orhan beye kızını veren Kantakuzen, Osmanlılardan aldığı yardımla Selanik’i de aldı.

Orhan Gazi’nin büyük oğlu Süleyman bey idaresindeki 10 bin askerle 1354 yılı içinde bir gece Gelibolu Kalesi’ni alıverdi. Bu fetih sonrası Osmanlılar Trakya akınlarına başladı.

Biz öyle bir milletimiz ki; Almanların istilasına uğrayan Fransa’ya da yardım ettik. Diri diri yakılan Yahudilere de yardım ettik.

Canınızı sıkmayın.

Türk milleti yardım etmeyi de, haddini bildirmeyi de bilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi