Harman dönemi sanayide iş yoğunluğunu arttırdı

Harman dönemi sanayide iş yoğunluğunu arttırdı
Sarayönü sanayisinde esnaflar en yoğun dönemlerinden birini yaşıyor. Harman dönemi bereketi esnafın yüzünü güldürüyor. Hasadın aksamaması için sanayi esnafları gece geç saatlere kadar hizmet veriyor. İş potansiyelinin bir...

Sarayönü sanayisinde esnaflar en yoğun dönemlerinden birini yaşıyor. Harman dönemi bereketi esnafın yüzünü güldürüyor. Hasadın aksamaması için sanayi esnafları gece geç saatlere kadar hizmet veriyor. İş potansiyelinin bir hayli yüksek olduğu şu dönemde birçok esnaf müşterilerine yetişmekte zorluk yaşıyor.

Sarayönü sanayisi yılın en hareketli dönemini geçiriyor. Tarımın ana geçim kolunu oluşturduğu ve binlerce dönümlük tarım arazisiyle tahıl ambarı niteliği taşıyan Sarayönü'nde harman dönemi yoğunluğu sanayi esnaflarının yüzünü güldürüyor.

“En faal dönemimiz”

Tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemler parça satışlarının arttığını kaydeden yedek parçacı Cumhur Kas, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin tahıl ambarı Konya ise Konya'nın tahıl ambarı Sarayönü'dür. Uçsuz bucaksız verimli topraklarımızda ne yazık ki sulu tarıma geçemedik. İlçemizde genellikle kuru tarım yapılmaktadır. Yağmurların bu sene iyi olmasına rağmen istenen dönemde yağmaması yüzünden verim istenen seviyeye ulaşamadı. Ülkemizde hayvancılığın artması nedeniyle sap ve samana verilen değer artmıştır. Bu bağlamda yeni bir sektör oluştu. Geçtiğimiz yılların aksine çok fazla balyacı ve samancı sanayimize geldi. Yıllardır balyacılık yapan hemşerilerimiz ve çiftçiye kiraya gelen yabancılar dışarıda bu sene büyük ölçekli firmalarda ilçemizde sap ve saman ticaretine başladı. Bu durumda bizim iş hacmimizi olumlu yönde etkiliyor." şeklinde konuştu.

Esnaflar memnun

Cumhur Kas, hasat döneminin uzamasının sanayiye olumlu etkisi olduğunu ifade ederek, "Hasat dönemi başka bölgelerle çakıştığı için önceki yıllarda olduğu kadar fazla biçer ilçemize gelmedi. Bundan dolayı hasat süresi uzadı. Hasat döneminin uzaması da sanayiyi olumlu etkiliyor. Sanayimiz yılın en hareketli günlerini yaşıyor. Buda sanayi esnafının yüzünü güldürüyor. Hasadın ardından saman ve balya, devamında tarla bozumu ve ekim hazırlığı, ardından ekim ve sonrasında kış hazırlığı yapılacağından dolayı işlerimiz kış günlerine kadar hareketli geçer. Bizim sadece kış döneminde 3 ayımız ölü sezon olarak geçiyor." ifadelerini kullandı.

Boş çevirmemeye çalışıyoru

Sanayide hiç bir şekilde iş sorunu olmadığını vurgulayan tamir ustası Nevzat Akkuş şunları söyledi: "Yaz dönemi ilçemiz sanayisinde bir hayli yoğun geçiyor. Ben kendi şahsıma işlere yetişemiyorum. Diğer dönemlerde dışarıya çıkıp arıza da gidebiliyorum ama bu sıkışık dönemde dışarıya çıkamıyorum. Bizi arızaya çağıran müşterilerimizi de istemeden boş çevirip mağdur ediyoruz. İş potansiyelinden memnunum. Benim müşteri bulamama gibi bir problemim yok. Çalışana sanayimizde iş çok. Sanayimizde bir durgunluk yok. Genel olarak tüm esnaflarımızın işi iyi. Yaza göre kışın biraz işler düşüyor ama yinede boş kalmıyoruz."

"Yoğunluğumuz iki katına çıktı"

Oto lastik sektöründe faaliyet gösteren İsmail Top, en yoğun dönemlerini yaşadıklarını ifade ederek, "Çok şükür işlerimiz güzel. Çok bereketli bir harman oluyor. Mümkün olduğunda vatandaşı mağdur etmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Yolda kalanlara da hizmet veriyoruz. Sarayönü'nde tek lastikçi kaldığımız için zaman zaman müşterilerimize yetişemiyoruz. Onlardan af diliyoruz. Bizim ölü dönemimiz sadece yılbaşından bahar başına kadar. Onun dışında işlerimiz iyi oluyor. En yoğun dönemlerimizde harman zamanı, pancar söküm zamanı ve mevsim geçişleri oluyor. Harman zamanı telefonlarımız 24 saat hiç susmuyor. Şu anda sanayide iş yapmayan yok. Kaynakçısından marangozuna, tamircisinden imalatçısına kadar herkesin eli dolu. Sanayide iş var ama esnaf yok. Mesela dizel motor tamircisi, frenci, kaportacı, boyacı yok. Olsalar bunlarda iyi iş yaparlar. Sanayide 3 elektrikçi var ama mesela 2 tane daha olsa onlarda çalışır. Bir tane lastikçi var ama 2-3 tane daha olsa onlarda çalışır. Sanayimizde iş potansiyeli var ama bunu kullanacak esnaf