"Hastalıktan ari işletmelerimizi arttırmalıyız"

"Hastalıktan ari işletmelerimizi arttırmalıyız"
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, ilçede bulunan hastalıktan ari hayvancılık işletmesi sayısının arttırması gerektiğini söyledi. Şu anda ilçede iki adet hastalıktan ari işletme bulunduğunu kaydeden...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, ilçede bulunan hastalıktan ari hayvancılık işletmesi sayısının arttırması gerektiğini söyledi. Şu anda ilçede iki adet hastalıktan ari işletme bulunduğunu kaydeden Erdoğdu, hastalıktan ari işletmelerin büyük destekler aldığını ifade etti. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, yaptığı açıklamada, "Hayvan sağlığından ve veteriner hizmetlerinden sorumlu olan Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, her yönüyle stratejik bir sektör olan hayvancılığa gereken önem verilerek, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi, amacıyla birçok proje yürütülmektedir. Bu projelerden biri olan hastalıktan ari işletmelerin destekleme projesinde, ülkemizde yaygın olarak görülen sığır tüberkülozu ve sığır, koyun, keçi brusellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen bu hastalıklardan halk sağlığının korunması hedeflenmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi projesi, hayvan sağlığının ve halk sağlığının korunması yanında kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt mamulleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir." dedi.

Üreticiye çok büyük destek var

Söz konusu proje çerçevesinde sertifikalandırılan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç tüm sığırlara destekleme ödemesi yapıldığını anlatan Erdoğdu, "Yetiştiricilerimiz il/ilçe müdürlüklerine yıl boyu başvuru  yapılabilmekte ve başvuru yapmaları halinde müracaatları hızla değerlendirilmektedir. Yetiştiricilerimizin hastalıktan ari işletme oluşturma çalışmalarına destek olması büyük önem arz etmektedir. Hastalıktan ari işletmelerin sütü de daha değerli olarak satılmaktadır. Normal bir işletmede üretilen soğutulmuş sütün iki katına yakın değerle satılan bu sütler, üreticisine çok daha fazla para kazandırmaktadır." şeklinde konuştu.