Hayvan geçişlerine karşı uyarı

Hayvan geçişlerine karşı uyarı
Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, hastalıktan ari bölge olan Trakya'ya yapılacak şap hastalığına duyarlı hayvan sevklerine karşı belirli şartlar uygulanacağını söyledi.Trakya bölgesini...

Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, hastalıktan ari bölge olan Trakya'ya yapılacak şap hastalığına duyarlı hayvan sevklerine karşı belirli şartlar uygulanacağını söyledi.

Trakya bölgesini şap hastalığından korumak için sevk edilmek istenen hayvanların karantina altına alınacağını belirten Güngör Çiğdem, bazı testlerin ardından uygun görülürse izin verileceğini dile getirdi. Üreticilerin bu uygulamaya girebilmesi için en geç 1 Haziran 2018 tarihine kadar müracaatta bulunması gerekiyor.

Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, yaptığı açıklamada, "20-24 Ağustos 2018 tarihleri arasında idrak edeceğimiz kurban bayramından dolayı yurt genelinde olduğu gibi ilçemizde de hayvan hareketlerinde artış yaşanması beklenmektedir. Bu durum başta hayvan hastalıkları yayılması açısından ciddi riskler taşımaktadır. Bu nedenle bakanlığımız riskleri en aza indirmek ve vatandaşların sağlıklı et tüketmesi amacıyla bir takım tedbirler almaktadır. Bilindiği üzere Trakya'nın şap hastalığından aşılı arilik statüsü kazanması için bakanlığımızca yürütülen çalışmalar neticesinde hastalık kontrol altına alınmış, 2007 yılı Kasım ayından itibaren de Trakya'da şap hastalığı görülmemiş ve dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı'nın 2010 yılı genel kurulunda Trakya'nın şap hastalığından aşılı ariliği kabul edilmiştir." dedi.

Trakya bölgesinin korunması amacıyla bazı şartlar uygulanacağını anlatan Çiğdem, şöyle konuştu: "Bakanlığımızca elde edilen bu başarının kazanılması kadar sürdürülebilmesi de çok önemsenmektedir. Bu deneden 2010/7, 2010/13 ve 2013/16 nolu genelgelerle Trakya'ya yapılabilecek şap hastalığına duyarlı hayvan sevkleri için kurallar belirlenmiş olup, söz konusu kurallar dışında Trakya'ya şap hastalığına duyarlı canlı hayvan sevkine izin verilmemektedir. İlçemizden şap hastalığından ari bölge olan Trakya'ya şap hastalığına duyarlı hayvan sevkleri, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı kuralları çerçevesinde yapılacak olup başvurular başlamıştır. Üreticilerin Trakya'ya hayvan sevki için 30 günlük karantina süresi ile yapılacak testlerin sonuçlanma süresi dikkate alarak en geç 1 Haziran 2018 tarihine kadar ilçe müdürlüğümüze müracaatta bulunmaları gerektirmektedir."