Hayvancılık destekleri açıklandı

Hayvancılık destekleri açıklandı
Mevcut hayvancılık işletmelerinin altyapılarının iyileştirilmesi amacıyla; ahır yapımı, hayvan ve makine alımı gibi yatırımlar için yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, 1 Ocak...

Mevcut hayvancılık işletmelerinin altyapılarının iyileştirilmesi amacıyla; ahır yapımı, hayvan ve makine alımı gibi yatırımlar için yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmî Gazetede yayımlandı.

Konya Ovası Projesi görev sahasındaki illerde hayvancılık yatırımlarına devlet desteği sağlanacak. Cumhurbaşkanı kararı ile resmî gazetede yayımlanan ancak 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe giren yüzde 50 hibe desteğini Tarım ve Orman Bakanlığı yürütecek.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak için kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarının, verilen yüzde 50 hibe uygulamasıyla desteklenmeye devam ettiğini belirtti.

Destekleme kararı, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve modem hayvancılık işletmelerine dönüştürülmesi için yapılacak yatırımlarda geçerli olacak.

Desteğin şartlarından bahseden Çiğdem yaptığı açıklamada, "İşletmesi en az bir yıldır aktif olan, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiriciler, büyükbaş için en az 10 baş anaç, en çok 50 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş anaç, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı veya tadilatı, damızlık boğa veya koç-teke alımı ile gübre sıyırıcı sistemi ve süt sağım makinesi alımlarında yüzde 50 hibe desteği alabilecek. Destek programı 2019-2023 yıllarında uygulanacak." dedi.

Yatırımcıların, yatırım konularının her birinden bir defa yararlandırılabileceğini kaydeden Çiğdem, "Yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı bakanlıkça belirlenecek. Yatırım tutarının üst sınırını aşan kısmı ise ayni katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanacak. Başvuru şartları bölgesel etkenlere göre farklılık gösterebilirken, hibe desteğinden yararlanabilmek için yatırımların belirlenen süre içinde yapılması şartı bulunuyor. Kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları desteklemelerden yararlanamayacak." şeklinde konuştu.