Helale haram bulaştırmayın

Helale haram bulaştırmayın
Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, Kurban ibadeti ile haram olan faizin yan yana getirilmemesi gerektiğini vurgulayarak uyarılarda bulundu.

Faizin bulaştığı her şeyin haram olduğuna dikkat çeken Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, "Kurban ibadetine faizi bulaştırmayın" dedi. Dini hassasiyeti olan bir müslümanın faizden uzak durması gerektiğini belirten Topcu, "Faiz haramdır. Bu yüzden müslüman bir kişinin faizin bulaştığı her işten uzak durması gerekir. Kesinlikle faize bulaşmayınız. Bazı bankalar faizsiz kredi verdiklerini söylüyor. Bu husus iyi araştırılmalıdır. Faiz yoksa bu kredilerin kullanılması uygundur. Ancak bankalar kazancının olmadığı bir işe girmek istemezler. Bu yüzden faizsiz kredi bulmak çok zor. Faizli krediye hangi kurum verirse versin haramdır ve faizden uzak durulmalıdır" sözlerini kullandı.

Taksitle kurban kesilebilir

Kredi kartı ile kurban alımı hakkında da bilgi veren Topcu, "Kurban kesmek vaciptir ve 81 gram altını olan herkes kurbanını kesmektedir. Eğer 81 gram altın değeri kadar parası yoksa da kurbanını kesebilir. Bu durumda kurban kesen kişi sevaba girer. Ama yoksa ve kesmez ise hiçbir şekilde sakıncası yoktur. İnsanlarımız ise Kurban Bayramı ruhunu yaşayabilmek için durumu olmasa bile kurban kesmek istiyor. O zaman da bankaların yolunu tutuyor. Bankaların yapmış olduğu bütün çalışmalar faizli işlemdir. Yani kredi faizli bir işlemdir ve dinimizde faiz yasaklanmıştır. Bunu ister bayram vesilesi ile isterse de başka bir amaçla yapsınlar. Faiz dinimizde yasaktır. Kredi kartına taksitle kurban kesmek caizdir. Ancak bu da peşin fiyatına taksit imkanı tanınırsa geçerlidir. Eğer taksit sebebi ile işin içine faiz giriyorsa yine caiz olmaz" ifadelerini kullandı. Peşin fiyatına taksitli kurban kesen kişilerin taksitin ödeme günlerine dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yapan Topcu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Taksit ile kurbanlık satın alan kişiler taksitin ödeme günlerine dikkat etsinler. Eğer ödeme günlerini geçirirlerse taksite faiz bulaşır. Faiz bulaşınca yine bu iş caiz olmaz".

Etiketler :