Hububatta gübrelemeye dikkat

Hububatta gübrelemeye dikkat
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, ilçemizdeki hububat üreticilerini hububat tarlalarını gübrelerken dikkat edilecek hususlar konusunda uyardı.Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem şunları...

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, ilçemizdeki hububat üreticilerini hububat tarlalarını gübrelerken dikkat edilecek hususlar konusunda uyardı.

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem şunları söyledi:

“İlçemizde hububat tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Hububat tarımında buğday stratejik öneme sahip bir üründür. Bu yüzden buğday tarımına daha fazla önem vermekte, birim alandan yüksek kalitede ve yüksek miktarda ürün alınması için üreticilerimizi bilgilendirmekteyiz.

Birim alandan kaliteli ve yüksek verimli buğday üretmek birçok faktöre bağlı olmakla beraber en önemlilerinden bir tanesi de doğru gübreyi doğru zamanda ve doğru miktarda kullanmaktır. Dolayısıyla bilinçli yapılmayan gübrelemeden istenen sonuç alınamamakta, bu durum hem üreticilerimiz hem de ülke ekonomisine zarar vermektedir.

İçinde bulunduğumuz üretim sezonunda yağış miktarlarında azalma bulunmaktadır. Bu yıl düşen yağış miktarı tarladaki tohumlarımızı çimlendirse de bahar ayında yeterli yağış almaz ise çok ciddi verim kayıpları yaşarız. Bu yüzden bu üretim sezonunda gübrelemeyi daha bilinçli bir şekilde yapmamız gerekir. Tarlada kullanılacak gübre çeşidi ve kullanılacak gübre miktarının belirlenmesinde en doğru yol toprak analizi yaptırmaktır. Dolayısıyla toprak analizi yapmadan rastgele gübreleme yapmak gereksiz veya fazla gübre kullanımına neden olduğundan hem üretici hem de ülke ekonomisine ciddi zararlara yol açmaktadır. Bu durum diğer tarla ve bahçe bitkileri içinde geçerlidir. Gübreleme yapmadan önce üreticilerimizin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden bilgi almaları faydalı olacaktır.”