İklim değişikliği ve tarım semineri düzenlendi

İklim değişikliği ve tarım semineri düzenlendi
Sarayönü’nde Salı günü Sarayönü Belediyesi Ahmet Hüdai Konferans Salonunda iklim değişikliği ve koruyucu tarım semineri düzenlendi. Sarayönü İlçe Tarım Eski Müdürü Mehmet Karlı’nın organize ettiği seminerin konuşmacıları...

Sarayönü’nde Salı günü Sarayönü Belediyesi Ahmet Hüdai Konferans Salonunda iklim değişikliği ve koruyucu tarım semineri düzenlendi. Sarayönü İlçe Tarım Eski Müdürü Mehmet Karlı’nın organize ettiği seminerin konuşmacıları ise Prof.Dr. Erhan Acar ve araştırmacı Ziraat Mühendisi İrfan Gültekin oldu.

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak ve ilçe Tarım Müdürlüğü personeli ile Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, ziraat danışmanları Sarayönü MYO öğretim üyeleri ve bölge çiftçilerinin katıldığı seminerin açılış konuşmasını Mehmet Karlı gerçekleştirdi.

Karlı konuşmasında iklim değişikliğinin tarıma etkileri adlı bu seminerin çiftçiler ve üreticiler için oldukça yararlı bilgiler içerdiği, çiftçilerin küresel ısınma ile birlikte değişen koşullara uyum göstermek için kendilerini geliştirmek zorunda olduğunu belirtti.

Mehmet Karlı’nın açılış konuşmasından sonra söz alan Ziraat Mühendisi İrfan Gültekin, toprağın değişen yapısının ekim dönemlerini oldukça güç bir hale getirdiğini belirtti.

Bu güçlüğün tek çözümünün koruyucu tarım teknikleri ve anıza doğrudan ekim olduğunu anlatan Gültekin, doğrudan ekim yapılan modelde üst üste aynı ürünlerin ekilmemesinin, münavebeli ekim yapılmasını nohut ekilip hasadı yapıldıktan sonra örneğin buğday ekiminin yapılmasının kaliteyi, verimi arttıracağını ve verimsizleşen toprağın zamanla eski haline geleceğini izleyicilere aktardı.

Anıza doğrudan ekimin faydaları ile sunumuna devam İrfan Gültekin, tarlada anızı bırakmanın yabani otların yetişmesine engel olarak tarlanın verimini arttırdığını, nadas ile kuraklık olduğu zaman doğrudan ekim ile geleneksel ekim arasından neredeyse iki kat verim farkı olduğunu izah etti.

Ziraat Mühendisi İrfan Gültekin’den sonra söz alan Prof.Dr. Erhan Acar ise sunumunda günümüzde dünyanın tarımsal sorunlarından bahsetti. 4 ana maddede sorunları ele alan Dr.Acar, Konya’nın tarım arazilerinin yapısının doğrudan ekime oldukça elverişli olduğunu belirtti.

Toprağın yapısının dünyanın derecesinin 1 derece artması ile birlikte bozulduğunu anlatan Prof. Dr. Acar, buğdayın verim kaybının Dünya genelinde yüzde 1, Konya ovasında ise yüzde 6 olduğunu işaret ederek, küresel ısınma ve vahşi sulamaya karşı en önemli çözümün anıza doğrudan ekim olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Erhan Acar’ın sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Seminerin sonunda hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle program sona erdi.