İklim dostu proje çalıştayı yapıldı

İklim dostu proje çalıştayı yapıldı
Konya havzasında hayata geçirilen “Geleceğin Tarımı” projesi ile anıza doğrudan ekim, rüzgâr perdesi ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadele yöntemleri kullanılarak toprağın yapısının ve su miktarıyla kalitesinin...

Konya havzasında hayata geçirilen “Geleceğin Tarımı” projesi ile anıza doğrudan ekim, rüzgâr perdesi ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadele yöntemleri kullanılarak toprağın yapısının ve su miktarıyla kalitesinin korunması hedefleniyor.

Coca-Cola Hayata Artı Vakfı tarafından desteklenen ve Doğa Koruma Merkezi tarafından Türkiye nin tarımsal üretim merkezi Konya havzasında hayata geçirilen “Geleceğin Tarımı” projesi ile anıza doğrudan ekim, rüzgâr perdesi ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadele yöntemleri kullanılarak toprağın yapısının ve su miktarıyla kalitesinin korunması hedefleniyor. 2013 yılında  Konya nın Karapınar ilçesi ile başlayan ve Sarayönü, Ilgın, Güneysınır, Cihanbeyli ve Kadınhanı ilçelerini de kapsayacak şekilde genişleyen proje kapsamında, 15 bin dekar arazide anıza doğrudan ekim yapıldı ve 200 bin fidan dikilerek doğal rüzgar perdeleri yerleştirildi. Topraktaki su ve organik maddelerin kaybını azaltan bu yöntemlerle birlikte 2.1 milyar litre su tasarruf edildi.  Biyolojik mücadele kapsamında ise zehirli ilaçlar yerine, tarım zararlıları ile mücadelede baykuş ve kerkenezlerden faydalanılmaya başlandı. Bu kuş türlerinin tarım alanlarına yakın yerlerde barınması için şimdiye kadar 150 adet kuş evi dikildi.

Oda temsilcileri çalıştaya katıldı

Sarayönü Ziraat Odası, tarım alanlarının çoraklaşması ve hızla tükenmesi ile ilgili olarak İklim Dostu Tarım çalıştayına katıldı. Konya Hilton Garden Inn'de perşembe günü gerçekleştirilen çalıştaya Sarayönü Ziraat Odası temsilcileri katıldı. Çalıştayda iklim değişikliği, tarım ve doğa koruma konusu işlendi. Daha sonra gece sulaması proje çıktıları masaya yatırılarak deneyimler anlatıldı. Çalıştayda ayrıca iklim değişikliğinin etkileri, yerel deneyimler ve çözümler paneli düzenlendi. Devamında Konya'da rüzgar perdesi uygulaması modeli nasıl olmalı sorusuna yanıt aranarak katılımcı görüşleri ifade edildi.

Modern tarım uygulamaları tanıtıldı

Geleceğin Tarımı projesi ile çiftçiler iklim değişikliğiyle mücadele eden koruyucu, önleyici, modern ve pratik tarım uygulama yöntemleriyle tanıştırıldı. Proje kapsamında çiftçiler doğrudan ekim makinesiyle bir önceki döneme ait bitki artıkları (anız) yakılmadan ekim yapılıyor. Böylece, tarım toprağının erozyona uğraması önleniyor, toprağın yapısı korunuyor,  toprağı besleyen organik maddeler arttırılıyor ve topraktaki su muhafaza ediliyor.  Bölgede etkili olan rüzgar erozyonunun toprağın suyunu alıp götürmesine engel olmak amacıyla  yöreye özgü ağaçlardan 200 bin fidan dikildi. Proje alanında oluşturulan bu doğal rüzgar perdeleri ile tarım alanları soğuk rüzgar ve tipilerden, yazın ise sıcak hava dalgalarından korunurken, toprak ve su kaybının da önüne geçiliyor. Ayrıca bu uygulama sayesinde süne gibi tarım zararlıları ile mücadele eden canlılara barınak sağlanıyor. Tarımsal üretimin daha doğa dostu hale getirilmesi amacıyla proje alanında, zehirli ilaçlar yerine, tarım zararlıları ile  mücadelede,  baykuş ve kerkenezlerden faydalanılıyor.

Türkiye'ye örnek bir proje

Doğa Koruma Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı “Geleceğin Tarımı” projesinin günümüz bilim ve teknolojisi ile doğanın milyonlarca yıllık mücadele becerisini bir araya getiren örnek bir proje olduğunu söyledi. Zeydanlı, “Geleceğin Tarımı Projesi ile çiftçimiz üretim yaparken, toprağı koruyor, çevreyi, doğal kaynakları ve diğer canlı türlerinin iklim değişikliğinden zarar görmesini önlüyor ve rüzgar kaynaklı erozyonun neden olduğu toprak kaybıyla mücadele edebiliyor. Konyalı çiftçiler iyileştirdikleri toprakla, kurtardıkları suyla, küresel düzeyde benzer sorunları yaşayan bölgeler için de bir örnek olacak” dedi.