"İlaç rastgele kullanılmaz!"

"İlaç rastgele kullanılmaz!"
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkardaş, bilinçsizce kullanılan ilaçların telafisi olmayan zararlara yol açabileceğini belirterek halkı akılcı ilaç kullanımı konusunda uyardı.Dr. Ebubekir Özkardaş;...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkardaş, bilinçsizce kullanılan ilaçların telafisi olmayan zararlara yol açabileceğini belirterek halkı akılcı ilaç kullanımı konusunda uyardı.

Dr. Ebubekir Özkardaş; "Bilinçsiz ilaç kullanımı insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor, hatta bazı durumlarda telafisi mümkün olamayan sağlık problemlerine yol açabilecek ciddi sorunlar doğurabiliyor" dedi.

Özellikle bilinçsizce alınan ağrı kesicilerin mideye zararlı olduğunu belirten Dr. Özkardaş, "Bilinçsizce kullanılan güçlü ağrı kesiciler midemizde istenmeyen durumlara sebep olabilir. Bu durum midesinde geçmişte herhangi bir rahatsızlığı olan hastalarda daha da ciddi problemlere yol açabilir. Midede özellikle kanamaya, ülsere ve şiddetli ağrılara neden olabilirler. Bunun dışında özellikle ağrı kesiciler ve antibiyotikler karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma, karaciğer yetmezliğine kadar giden durumlar ortaya çıkmasına yol açabilirler" diye konuştu.

Özkardaş; "Tüm dünya genelinde ve ülkemizde de yaşanan yanlış ilaç kullanımı ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi, çözüm için gerekli adımların atılması, tedavi süreçleri için iyileştirici etkilerin arttırılması, toplumsal bilincin ve farkındalığın oluşmasının sağlanması için akılcı ilaç kullanımı oldukça önemlidir." dedi.