İmar barışında son 5 gün

İmar barışında son 5 gün
Tapusuz yapıların sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan İmar Barışı’na başvurular 15 Haziran'da son bulacak.Henüz başvuru yapmayanların elini çabuk tutması gerekirken, yapı kayıt belgesini alanların da iskan ve tapu...

Tapusuz yapıların sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan İmar Barışı’na başvurular 15 Haziran'da son bulacak.

Henüz başvuru yapmayanların elini çabuk tutması gerekirken, yapı kayıt belgesini alanların da iskan ve tapu için işlem başlatması gerekiyor. İşte bu süreçte birçok başvurunun yanlış yapıldığı ortaya çıkıyor.

Paranız yanabilir

Kimi vatandaş teknik bilgi sahibi olmadığından kimisi de daha düşük bedel ödemek için kötü niyetle yanlış beyan veriyor. Yanlış beyan tespit edildiğinde, aldığınız yapı kayıt belgesinin iptali söz konusu olabileceği gibi ödediğiniz para da yanabilir. Beyan yine e-Devlet üzerinden düzeltilebiliyor. Ek ödeme çıkarsa da bunun bankaya ödenmesi gerekiyor. Yeniden düzenlenen yapı kayıt belgesinde ‘Kişinin yanlış beyanından dolayı revize edilmiştir’ yazıyor.

Düzeltilmesi gerek

Başvurularda sık yapılan bazı hatalar büyük problemler oluşturuyor. Ada, pafta, parsel gibi bilgilerden bir tanesinin bile yanlış ya da eski olması yapı kayıt belgesinin iptaline ve iskan tapu alınamamasına yol açabilir. Düşük beyan edilmesinden dolayı emlak vergi beyan bilgileri veya doğruluğu yerinde tespit edilmemiş projeye göre yapılan başvuru sorun yaratabilir. İskanlı daire veya işyerinde sadece projeye aykırı olan eklenti alanları için bağımsız bölüm başvuruları yapılamaz. Müstakil ev ve işyerleri için projesine aykırı eklentiler için başvuru yapılamaz. Sosyal donatı alanı olarak tescil edilmiş Hazine ve belediye arazilerindeki kaçak yapılar için başvuru yapılamaz. İskanlı binanın mülkiyeti birden fazla kişiye ait iken binanın tamamı için yapılan tek başvuru yanlış.