İnlerin girişi açıldı

İnlerin girişi açıldı
Sarayönü’nde bulunan 2 bin yıl öncesine ait inler tekrar gündeme geldi. Sarayönü Belediyesi’nin Pir Hüseyin Camisi yanında yaptığı yol çalışmaları esnasında meydana gelen çöküntü ile ortaya çıkan inlerin girişi açıldı.Konya...

Sarayönü’nde bulunan 2 bin yıl öncesine ait inler tekrar gündeme geldi. Sarayönü Belediyesi’nin Pir Hüseyin Camisi yanında yaptığı yol çalışmaları esnasında meydana gelen çöküntü ile ortaya çıkan inlerin girişi açıldı.

Konya İl Kültür Müdürlüğü’ne yazı ile bildirilen konuyla alakalı, önümüzdeki günlerde inceleme yapılması planlanıyor.

İnler, Romalılar zamanında oda mezar olarak kullanılan, sonrasında halkın Haçlı seferlerinde askerlerden kaçmak için sığınıp kurtulduğu yerler olarak biliniyor.

Roma döneminde “Bardaetta” olarak bilinen ilçenin kuruluşu hakkındaki tarihi bilgilere şehrin batısındaki Pithoi (Kadınhanı)ile güneyinde Lâdik dağları eteğinde Bozok ili (Öziçi) adı ile bilinen iki kasaba halkı, Haçlı seferleri sırasında oturdukları yerler Haçlı ordusunun geçiş yolu üzerinde oldukları için, bu ordunun yağmasından kurtulmak istediler. Bu sebeple inlerin bugünkü bulunduğu yukarı denilen yere göç ettiler. İnlerde emniyet ve saklanabilme imkânları mevcuttu. Böylece haçlı ordusunun yağmasından kurtulacaklardı, işte bu yüzden kasabalardan göç edenler Sarayönü’nün kuruluşunda öncü olmuşlardır. Tolobası adı ile bilinen bu inlerin o zamanlar hem sığınak hem de mesken olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Şehrin ismi de bu inlere bağlanır, büyüklüğü, konforu ve kullanışlı olması bakımından saraya benzetilen bu inlerden dolayı buraya sarayini denilmiştir. Bu zamanla Sarayönü olarak kullanılır olmuştur. Sarayönü’nde yerleşik bulunan ve çevre köylerinden büyük bir kısmını oluşturan halkın Oğuz boyunun Türkmen obalarından olduğu yazılı tarihi kaynaklardan anlaşılmaktadır.