İnsanlığın maddi ve manevi baharı

İnsanlığın maddi ve manevi baharı
Maneviyat mevsimi olan üç aylar, Perşembe gecesi idrak edilecek olan Regaip Kandili başlayacak. Regaip, Miraç, Berat kandilleri ve Kadir gecesi gibi özel geceleri içerisinde barındıran üç aylar Ramazan Bayramı ile sona erecek.Üç...

Maneviyat mevsimi olan üç aylar, Perşembe gecesi idrak edilecek olan Regaip Kandili başlayacak. Regaip, Miraç, Berat kandilleri ve Kadir gecesi gibi özel geceleri içerisinde barındıran üç aylar Ramazan Bayramı ile sona erecek.

Üç aylar ilgili bir açıklamada bulunan Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, yeniden derlenip toparlanma imkanı sunan Recep, Şaban ve Ramazan aylarının manevi atmosferine girileceğini ve ahlaki güzellikleri kuşanmak için bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Topcu, yaptığı açıklamada, "Üç Aylara giren yalnız İslam Alemi değildir. Bütün milletler giriyor. Fakat Müslümanlardan başkası fark etmez. Belki ruh ve beden farkına varır ama ihtirasın azgınlığı, inkarın sertliği bu rahmetten onların faydalanmasını engeller. Kur an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerle önemi açıklanmış olan mübarek aylardan Recep ayının arefesindeyiz. 29 Mart Çarşamba Recep ayının ilk günüdür. 30 Mart Perşembe yi Cuma ya bağlayan gece de Regâib kandilini idrak edeceğiz. Regaib kelimesi, “Rağbet, arzu, istek ve tutku” manasındadır. Bu vesileyle bu gecede bize düşen şudur; Gelin hep birlikte arzularımızı, istek ve tutkularımızı gözden geçirelim Regaib Kandilidir" dedi.

Sevabı on misli fazla

Topcu, "Peygamber Efendimiz; “Müminler, ömrünüzün sonunda rahat ve huzur içinde meleklerin sohbeti ve cennetteki makamınızı seyrederek ölmek ister misiniz? Şu dört ayın hepsine de saygılı olun. Çokça oruç tutarak nefsinizi muhasebe edip varsa geçmiş hayatınıza ait kusurlardan tevbe ve istiğfar ederek yaratıcınıza karşı yapmaya mecbur olduğunuz farz ibadetlerden ayrı olarak çokça ibadet ve zikretmek suretiyle o mübarek ayları değerlendirin. Böyle yaparsanız Rabbinizin Cennetine O nun selamıyla neşe içinde girersiniz. Kendimizi hadis-i şeriflerdeki ölçüler içinde o güne hazırlamalıyız. Recep ayı diğer haram aylar gibi yapılan ibadet ve iyiliklerin kuşkusuz makbul, sevabı da on misli fazladır. Tevbelerin kabul görerek günahların af olunduğu mübarek günlerdir" şeklinde konuştu.

Büyük bir fırsat

Recep ayında titizlikle üzerinde durulacak hususları anlatan Topcu şöyle konuştu: "Bu aya haram vasfını kazandıran husus, kavganın, münakaşanın terk edilmesi, bu konuda özel gayret gösterilmesi durumudur. Artık, iç barışı sağlayacak şuur, mantık ve Akl-ı Selim havasına girilmesi gereken günlerdir. Nasıl olsa her gün artan ve tatmin edilemez hırslar, bir türlü tamamlanamayan ihtiyaçlar arasında, maddi rahat derdine düşen, düştükçe derdi artan bedbahtların dünyasında yaşamak zorlaşıyor. Hakikatlerin yalana mağlup edildiği, insanlara faydalı olmanın ve paylaşmanın terk edildiği, anarşinin ideal haline getirildiği, gerçek ve yaşatıcı ideallerin değil de geçici heveslerin hakimiyeti felsefesini bayraklaştıranların bu ters tutumları yüzünden, en yakın akrabanın dahi birbirinden süratle uzaklaştığı izahı güç düşmanlık hislerinin bütün kalpleri sardığı şu dünyada bir kere daha Recep ayına yetişecek olmamız; aklı eren düşünebilen iman ehli için büyük bahtiyarlık, kaçınılmaz bir fırsattır."

Bunlara dikkat edin

Bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Mustafa Topcu, "Bu ayda Allah, haklarına saygı istiyor. Mücadeleyi, didişmeyi bırak diyor. Bir iyilik ve ibadeti on misliyle mükafatlandırıyor. İyilik ve ibadetlerin artırılmasını istiyor. Pişmanlık duyanların geçmişini affediyor. Allah ın Elçisini dinlersek O daima “Allah ın ahlakıyla ahlaklanın" buyuruyor. Öyleyse; haklara saygı gösterelim. Hem Allah hem de kul haklarına karşı. Ana-baba, akrabanın, komşunun, çalıştırdığımız adamın, işini yaptığımız insanın, kısaca başkalarının hak ve hürriyetlerine saygı gösterelim. Kusurlarımız var da musamaha gösteriliyorsa kabul ve tashihe yönelelim. O zaman didişme, çatışma ortamı da kendiliğinden yok olur. İyilikleri, emeği, yapılan işleri iyi değerlendirelim, fazlasıyla mükafatlandıralım. Bugüne kadar olan geçmişi bağışlayalım. Karşımızdakinin kalbinde pişmanlık hisleri ancak bu yolla filizlenir. Allah bize Recep ve Şaban ayını mübarek kılsın ve barış ve huzur içinde Ramazana kavuşmayı bizlere nasip eylesin." dedi.