İş beğenmeyene yardım yok

İş beğenmeyene yardım yok
Sosyal yardımla yaşanların bu duruma alışmaması ve istihdam edilmesi için çok önemli bir adım geldi. İşkur, sosyal yardım alan ailelerde çalışabilecek yaşta olan 18-55 yaş aralığındaki vatandaşlara, eğitim verip, iş teklifi...

Sosyal yardımla yaşanların bu duruma alışmaması ve istihdam edilmesi için çok önemli bir adım geldi. İşkur, sosyal yardım alan ailelerde çalışabilecek yaşta olan 18-55 yaş aralığındaki vatandaşlara, eğitim verip, iş teklifi yapacak. Bu kişileri istihdam eden işverene de teşvik verilecek. Sosyal yardım alan vatandaşları işe alan işverenin sigorta primi de, bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Kendisine önerilen işi haklı bir sebep olmaksızın 3 kez kabul etmeyenin yardımı ise 1 yıl kesilecek. Bunun aksine çalışmayı kabul edip iş başlayan vatandaşların aldıkları yardımlar kesilmeyerek verilmeye devam edecek. Uygulama, 1 Ocak 2018'den itibaren başladı.

Sarayönü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ahmet Turan, "Sosyal yardımların amacı, kişilerin yoksulluğa düşmelerini engellemektir. Sosyal yardım alanların yardıma muhtaç kalmalarını önlemek için sosyal yardım ve istihdam bağlantısı kuruldu. Yoksulluk yardımı alan ve şartları taşıyan vatandaşlarımızı iş sahibi yaparak çalışma hayatına kazandıracağız." dedi.

Devletin teklif ettiği işi haklı sebep olmadan 3 defa reddedenlerin sosyal yardımı bir yıl süreyle kesilecek. İşverenin sigorta primi de, devlet tarafından karşılanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sosyal yardım alanların istihdamına ilişkin uygulamayı 1 Ocak 2018'den itibaren başladı. Yönetmeliğe göre, 18-55 yaş arasında olup son bir yıl içinde en az bir kez sosyal yardım alan vatandaşlar, çalışma hayatına yönlendirilecek. Sosyal yardım alanlardan çalışabilir durumda olanlar, önce İŞKUR'a kaydedilecek. İŞKUR, bu kişileri uygun durumdaki işlere, mesleki eğitime veya aktif işgücü programlarına yönlendirecek. Bu kapsamdaki vatandaşlara yaşadıkları yerlerde, ulaşım açısından da uygun işler teklif edilecek. Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki sosyal yardım alan kişiler, servisle ya da en fazla iki toplu taşıma aracıyla gidebilecekleri işe yerleştirilecek. İlkokul çağında ya da daha küçük çocuğu olan kadınlar ve sürekli hastalık hâli bulunanlar hariç, teklif edilen işi haklı bir sebep olmadan üç defa reddedenlerin sosyal yardımı bir yıl süreyle kesilecek. Bu arada sosyal yardım alan vatandaşları işe alan işverenin sigorta primi de, bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Destekten, devlete sigorta prim borcu bulunmayan işverenler de yararlanacak.

İstihdam sorunu aşılacak

Sarayönü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ahmet Turan, yaptığı açıklamada, "Sosyal yardımların amacı, kişilerin yoksulluğa düşmelerinin engellenmesidir. Yani, sosyal yardım alan kişiye sağlanan desteklerin miktarı, ortalama gelir seviyesinin altındadır. Sosyal yardımlarla kişinin gündelik hayatını sürdürebilmesi sağlanmaya çalışılır. Sosyal yardım alanların yardıma muhtaç kalmalarını önlemek için sosyal yardım ve istihdam bağlantısı kuruldu. Sosyal yardımların kişilerin yoksulluğa düşmesini engellemek yanında bir de toplumsal entegrasyon sağlama fonksiyonu bulunmaktadır. Sosyal yardım alanların önemli bir bölümü sosyal dışlanmaya maruz kalan kesimlerdir. İş bulamayan ve bu nedenle sürekli gelirden mahrum kalan kişiler sosyal yardımla hayatlarını sürdürmek durumunda kalırlar. Böyle olunca da sosyal yardım alan kişilerin sosyal yardım almadan hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayacak düzenlemeler daha da önem kazanır. Sosyal yardım alanların istihdam sorununun aşılması için Sosyal Yardım İstihdam Teşviki programını 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulamaya başladık." dedi.

Program düzenli yardım alanlara

Uygulamanın kapsamı hakkında bilgi veren Ahmet Turan, "Prim teşviki yalnızca düzenli sosyal yardım alan haneler için geçerli. İşe alındığı tarihten önceki bir yıl içerisinde düzenli sosyal yardımlardan yararlanmış hanelerde yaşayan ve diğer koşulları sağlayan kişilerin istihdam edilmesi halinde prim teşviki uygulanacak. Düzenli sosyal yardım türleri ise; Şartlı eğitim, şartlı sağlık, şartlı gebelik, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımlar, muhtaç asker ailelerine yönelik yardımlar, 2022 sayılı Kanun uyarınca yapılan yardımlar, evde bakım yardımları, öksüz yetim yardımları, muhtaç asker çocuğu yardımıdır." şeklinde konuştu.

İkamete uygun iş

Vatandaşların ikametine uygun işler önerileceğini anlatan Turan, şunları söyledi: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı olarak İşkur koordineli çalışarak düzenli sosyal yardımlardan yararlanan ve teşvik kapsamında olan kişileri İşkur'a kaydettireceğiz. Bu sayede, bu kişilerin tespit edilmesi sağlanacak. Tespit edilen kişilere İşkur tarafından ikamet adreslerine uygun işler önerilecek. Kendisine önerilen işi üçüncü kez haklı bir sebep olmaksızın kabul etmeyen kişilerin sosyal yardımları bir yıl süreyle kesilecek. Bu noktada, kişilerin sosyal yardıma alışarak istihdamdan uzaklaşmalarının engellenmesi hedefleniyor."

Etiketler :