İsim mağdurları bir dilekçeyle kurtuluyor

İsim mağdurları bir dilekçeyle kurtuluyor
Sarayönü'nde, küçük düşürücü veya gülünç olan, umumi edebe uygun olmayan, yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadlarını değiştirmek veya düzeltmek isteyenler, ellerinde dilekçelerle ilçe nüfus müdürlüğüne koştu.Daha...

Sarayönü'nde, küçük düşürücü veya gülünç olan, umumi edebe uygun olmayan, yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadlarını değiştirmek veya düzeltmek isteyenler, ellerinde dilekçelerle ilçe nüfus müdürlüğüne koştu.

Daha önceleri vatandaşların adını ve soyadını değiştirmek veya düzeltmek için mahkeme başvurmaları gerekiyordu. Ancak yeni gelen kanunla birlikte ad ve soyadı mağdurları için mahkeme kararı artık gerekmiyor. Küçük düşürücü veya gülünç olan ad ve soyadları, umumi edebe uygun olmayan, yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadlarını değiştirmek veya düzeltmek için bir dilekçe yeterli oluyor.

Nüfusun yolunu tuttu

81 ilde 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun ad ve soyadı düzeltilmesi başlıklı ek geçici 8. maddesinde yapılan değişiklikle ad ve soyadı mağdurlarının yazım ile imladan kaynaklanan yanlışlıkların düzeltilmesine başlandı. Hem ad ve soyadı mağdurlarının mağduriyetini gidermek hem de mahkemelerin yükünü azaltmak için hayata geçen uygulamayı duyanlar zaman kaybetmeden nüfus müdürlüklerine müracaat etti.

65 işlem gerçekleştirildi

Sarayönü İlçe Nüfus Müdürlüğünden alınan bilgilere göre kısa bir süre önce hayata geçen ad ve soyadı değişikliği uygulamasıyla birlikte ilçede toplam 65 kişi ad ve soyadı değişikliği veya düzeltilmesi için müracaatta bulundu. Müracaatta bulunan vatandaşlardan 41'inin ad ve soyadlarındaki gerekli düzeltmeler yapılırken 7’sinin ise müracaatı olumsuz sonuçlandı.

Ülke genelinde düzeltilmesi talep edilen kadın ad ve soyadı istatistikleri

Kadınlarda en çok düzeltmesi yapılan ad 655 adet ile “RABİYE”, 2.026 adet ile “TOP” soyadı olmuştur. “RABİYE” adını ve “TOP” soyadını takiben;588 adet ile “HAVA”, 359 adet ile “ESME”, 292 adet ile “PERİŞAN”, 254 adet ile “SÜMEYYA”, 242 adet ile “SERCAN”, 240 adet ile “FİRDES”, 220 adet ile “SADET”, 201 adet ile “YOSMA”, 194 adet ile “ŞERİF” adı, 2.026 adet ile “TOP”, 1.023 adet ile “KOYUN”, 736 adet ile “SATILMIŞ”, 716 adet ile “ÇAKAL”, 669 adet ile “ÇOŞKUN”, 634 adet ile “DELİ”, 617 adet ile “UĞUZ”, 523 adet ile “ÇIPLAK”, 520 adet ile “İŞİK”, 454 adet ile “KÖR”,  420 adet ile “ÇİNAR”, 345 adet ile “KILLI”, 343 adet ile “KABAK” soyadı, 342 adet ile “AZGIN”, Kadınlar tarafından en çok düzeltmesi yapılan ad ve soyadı olarak sıralandı.

Ülke genelinde düzeltilmesi talep edilen erkek ad ve soyadı istatistikleri

Erkeklerde en çok düzeltmesi yapılan ad 409 adet ile “ÜMÜT” adı ve soyadı 2.523 adet ile “TOP” soyadı olmuştur. “ÜMÜT” adını ve “TOP” soyadını takiben; 389 adet ile “YUNİS”, 285 adet ile “MEMET”, 206 adet ile “ABUBEKİR”, 179 adet ile “SERDAL”, 157 adet ile “ZEKERİYE”, 117 adet ile “ÇOŞKUN”, 108 adet ile “FERAT”, 101 adet ile “GÖKAN”, 96 adet ile “VEYSAL” adı, 95 adet ile “KAZİM”, 1.224 adet ile “KOYUN”, 833 adet ile “SATILMIŞ”, 781 adet ile “ÇOŞKUN”, 763 adet ile “ÇAKAL”, 718 adet ile “UĞUZ”, 707 adet ile “DELİ”, 586 adet ile “ÇIPLAK”, 560 adet ile “İŞİK”, 469 adet ile “ÇİNAR”, 521 adet ile “KÖR”,  384 adet ile “AZGIN”, 355 adet ile “DANA”, 351 adet ile “KILLI”, 345 adet ile “ÇÜRÜK” soyadı, erkekler tarafından en çok düzeltmesi yapılan ad ve soyadı olarak sıralandı.

KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

  • Ad ve soyadlarında noktalama işareti eksiliği, harf eksikliği ve düzeltme işareti eksikliği bulunanlar ve değiştirmek isteyenler, (Yasmin/ Yasemin, Memet/ Mehmet, Melhat/Melahat, Çığdem/Çiğdem, Alı/Ali, Nıhal /Nihal, Ulku/Ülkü, Adem/Âdem, Bilal/Bilâl, Kazım/Kâzım, Kamil/Kâmil, vb.)
  • 2525 sayılı Soyadı Kanununda belirtilen, umumi edeplere uygun olmayan ve gülünç soyadı olduğu değerlendirilenler, (Yalak, Kalas, Sıçan, Deli, Koyun, Top, Boynuz, Ördek vb.)
  • Ayrı yazılmış olan adların birleştirilmesini (Ayşe Gül/ Ayşegül) ya da bitişik şekilde yazılmış olan adların ayrı yazılmasını (Mehmetcan/Mehmet Can) talep edenler, İl ve ilçe idare kurullarına başvuru yapabiliyor.Ad ve soyadlarındaki yazım yanlışlarını değiştirmek isteyenler bulunduğu yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne müracaat edebiliyor. Yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar ise kabul edilmiyor.  Yurt dışında bulunanlar ad ve soyadı değişikliğine ilişkin talepleri için dış temsilciliklere başvuru yapabiliyor.

Son tarih 24 Kasım 2019

Aynı zamanda yetkililer yazım hataları, imla hataları, umumi edeplere uygun olmayan, iğrenç veya gülünç olan isim ve soyadlarını değiştirme taleplerinin kabul edildiğinin özellikle altını çizerken, söz konusu uygulamanın ise 24 Kasım 2019 tarihine kadar devam edeceğini söylediler.