‘İşler çığırından çıktığı için adayım’
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü yapacağı Seçimli Genel Kurulu öncesi adaylığını sosyal medyadan duyuran Recep Konuk, bugün de neden aday olduğunu anlattı.
Konya Şeker’de 22 yıl başkanlık yaptıktan sonra yaklaşık 3 yıl önce yapılan genel kurul öncesi sağlık sorunları nedeniyle başkanlığı bırakan Konuk, dün sosyal medyadan yaptığı paylaşımla yeniden aday olduğunu duyurmuştu.
Bugün bir otelde medya mensuplarıyla bir araya gelen Konuk, “İşler çığırından çıkmasın diye adayım. Kişiler değişsin diye değil, gidişat kötüye gitmesin diye adayım. Seçimle ayrılmadım. Kendim ayrıldım. Sağlığımda nasıl gideceğini görmek için ayrıldım. Bugün müdahaleye ihtiyaç olduğunu gördüm” dedi.
Geride bıraktığı dönemde Torku markasının zarar görmeye başladığını, tesisin bir kısmının kapandığını ifade eden Konuk, PANKOBİRLİK ve Konya Şeker’in şeker ithalatına engel olmadığını söyledi.
Konuk, şöyle devam etti:
“Türkiye’de bugün şeker fazlalığı var. Bunlara engel olmaz ise Konya da Türkiye de kaybeder. Soma konusunda kasaba politikası izleniyor. Ödenirse başarı, ödenemez ise zaten böyleydi. Konya Şeker’e zamdan dolayı 300 milyon dolar para geldi. Niye erken seçime gidiliyor? Ne kaçırılıyor? Bir mantığı yok. Problem ne, kamuoyuna açıklanmalı.
Torku çatısı altındaki bazı markalar kapandı, bazıları kapasite küçülerek devam etti. Ağaçlandırma gibi önemli bir süreç yönetilemedi, ağaçlar kaderine terk edildi, kurumaya bırakıldı. Kurda, kuşa, ağaca bakamayanların makineye nasıl bakacağını siz düşünün.
3 yıldır nişasta bazlı şekerle (NBŞ) bir açıklama yapılmadı. NBŞ kontrolü sağlanamadı. Bununla ilgili mücadele edilmedi. Türkiye'de yeterince şeker olmasına rağmen ithalat yolu açıldı. Buna engel olacak Konya Şeker de şeker ithal etti. Şu an şeker fazlalığı var. Bunun sebebi ithalatın önünün açılmasıdır.
Su ile ilgili Pankobirlik ne yaptı? Yanlış giden işlere bir eleştiri yapıldı mı? Konya Şeker, Türk Şeker'den sonra en çok kotaya sahipken bugün 3. sıraya geriledi. Biz bir taraftan tesis kurarken üreticilerin hiçbir şekilde ücretleri kesintiye uğramadı.
Kurum mali yapısı her yerde konuşulmaz. Her yerde enerji konusunu açılıyor. Biz 5 milyar doların bir kısmını ödedik, kalanı da vadeye ayrılmış borçlardı. 4 TL’den satılan şeker göreve yeni gelen kadro zamanında 17 TL’ye çıktı. Sadece bu farktan dolayı 300 milyon dolar geldi.
Şeker Süt, NO 10 markaları neden kapatıldı? Şayet kapatılmasaydı ciddi gelir olacaktı. Büyük bir değer kaybedildi.
Neden siz baskın seçime gidiyorsunuz? Bunun sebebi belli değil. Bunun açıklanması gerekiyor.
Enerji o günkü konjonktürde en iyi yatırımdı. 2020-2021 de enerji fiyatları 45 sentti, görevi alan yönetim zamanında 95 sente yükseldi. Sadece bu farktan Konya Şeker'e gelen para 600 milyon dolar geldi. Doğru işletilseydi 15 milyon megawatt üretilebilirdi. 12 milyon megavatt üretildi. Yani 300 milyon dolar kaybedildi.
Farklı işletmelerin hepsinin ayrı sepeti olması gerekir. Birinde sıkıntı olursa diğeriyle dengelersiniz. Bu başarılamadı. Çözüm kapatmak değildir.
Bugüne kadar sabrettik ancak müdahil olmak zorunda kaldık. Sadece pancarı değil ayçiçeği ve mısırı da alacaksınız ki çiftçiye katkınız olsun. Mazota ve gübreye destek vereceksiniz.
Nerede bizim mağazalarımız? Doğrudan mağazamızın tabelasını indirerek başka bir firmaya verildi. Ürünümüzün tanıtılması için 60 mağaza kurduk, ancak kapatıldı.
Torku'nun üretimi büyüdükçe daha iyi durumlara gelmesi için üniversite kurduk. Bugün diğer bölümleriyle birlikte gıdayı da kapattılar. İlk 500'den öğrenciler alıp sektöre kazandırmıştık ancak kapatıldı. Üniversite neye engel oluyordu da kapatıldı?
Arkadaşlar ‘para yok’ diyor ancak yeni farika kuracaklarını söylüyorlar. Biz Cihanbeyli ve Altınekin bölgesine 2 fabrika kurduk. Bölgeyi istismar etmedik, hizmet ettik. Bugün en karlı olan BETA'nın durumuna bir bakın. Yanlış olan, iyi gitmeyen işler var.
46 tesisi Anadolu'ya kazandırdık. Benim derdim koltuk değil. Kötü giden gidişatı durdurmak. Hedefimiz dünyanın 5 büyük firması olmak. Geçmişte çok büyük başarılara imza attık ancak bugün maalesef şimdi bu durum yok.
Konya Şeker'in bugün maalesef CEO'su yok. Niye gelenler dayanmadı? Konya Şeker şu an teknik direktörsüz ilerliyor. Gönderilen kişiler gittikleri yerde çok başarılı oldu. Konya Şeker top toplayıcılarla değil teknik direktörle yönetilir.'
Kötü gidişata ‘bize ne’ diyemedik. İsterdik ki seçimler olağan şekilde yürüsün. Ancak baskın seçim olunca müdahil olmak zorunda kaldık. Biz bunlara müdahil olacağız. Yoksa Türkiye kaybeder, Konya Şeker kaybeder Seçimin hayırlı olmasını diliyorum. Kim hayırlısı ise o kazansın.”
Kaynak:HABER MERKEZİ