İsrail'e ihracata kısıtlama geldi ama gıda satışına devam!

İsrail'e ihracata kısıtlama geldi ama gıda satışına devam!
Ticaret Bakanlığı’nın kısıtlama kararı demirden çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor. Gıda ürünlerine bir kısıtlama getirilmezken, bisküviden makarnaya, peynirden çikolataya pek çok ürünün İsrail'e ihracatı sürecek

Ticaret Bakanlığı, İsrail'e yapılan ihracatta bugün itibariyle 54 üründe kısıtlamaya gidildiğini açıkladı. Ancak gıda ürünlerinin kısıtlama kapsamına alınmadığı dikkat çekti

İstanbul ve Konya’da İsrail ile ticaretin durdurulmasına yönelik protestoların ardından Ticaret Bakanlığı, bugün ihracatı kısıtlayan kararını yayımladı. İsrail'in Gazze'deki saldırısının 186. gününde getirilen kısıtlama kararına ilişkin 54 ürünün listelendiği açıklamada, “İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama yürürlükte kalacaktır” denildi.

Türkiye'nin İsrail ürünlerine ihracat kısıtlaması getirmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sert bir mesaj yayınlayarak, Türkiye'nin ticari anlaşmalarını tek taraflı ihlal ettiğini, Türk ekonomisine zarar verecek paralel tedbirler alacaklarını söyledi.

GIDA İHRACATINA KISITLAMA YOK
Türk firmaları, İsrail'e kısıtlama getirilmeyen deniz ürünleri, bisküvi, kuruyemiş, maden suyu, çikolata, peynir, makarna, meyve, konserve sebze, süt, krema, domates salçası satmaya devam edecek.

Ticaret Bakanlığı'nın sitesinde yer alan "İsrail Potansiyel Tarım ve Gıda Ürünleri Matrisi 2023" adlı belgeye göre Türkiye, 2022 yılında İsrail'e, İtalya'dan sonra en çok makarna satan ikinci ülke oldu.

Türkiye, İsrail'in makarna ithalatında yüzde 17.3, konserve sebze ithalatında yüzde 15.9, meyve ithalatında yüzde 14.8, bisküvi ithalatında yüzde 10 orana sahip.

FİLİSTİNLİLER KITLIK YAŞARKEN, GIDA İHRACATI DEVAM EDECEK
İsrail'in Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'te başlayan yıkıcı saldırıları, Filistinlilerin kıtlığa sürüklenmesi ve her geçen gün artan insani krizlerin gölgesinde altı ayı geride bıraktı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ramazan ayı boyunca Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes çağrısında bulunan kararına rağmen Gazze'yi moloz yığınına çeviren ve bölge sakinlerini güneye göç etmeye zorlayan İsrail'in saldırıları, başladığı günden bu yana aralıksız devam etti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 6 aydır düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 500'ü çocuk, 9 bin 560'ı kadın olmak üzere 33 bin 207 Filistinli öldürüldü, 75 bin 933 kişi yaralandı. Kayıp kişilerin sayısı 7 bine ulaştı, 17 bin çocuk annesiz babasız kaldı.

Kaynak:HABER MERKEZİ