İstanbul'un fethi kutlandı

İstanbul'un fethi kutlandı
Sarayönü’nde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği programla İstanbul’un fethi kutlandı. Sarayönü Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen kutlama programını Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu...

Sarayönü’nde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği programla İstanbul’un fethi kutlandı. Sarayönü Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen kutlama programını Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi hazırladı.

Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi Müdürü Hacı Kerpiç, programın açılış konuşmasında, fethin, köhnemiş kilitleri açmak, pas tutmuş kapıları aralamak, gönüllere giriş yapabilmek olduğunu söyledi.

Fethin manasının çok iyi öğrenilmesi gerektiğini belirten Kerpiç, "Tarihimizde bazı hadiseler vardır ki, bunlar kulaktan dolma bilgilerle geçiştirilemez. İstanbul'un fethinin, sebep ve sonuçları itibariyle, özünü ve ruhunu yakalamakta her aklıselime büyük görevler düşmektedir. Fatih Sultan Mehmed Han sadece askeri sahada değil, ilim ve adalet sahalarında da dünyaya örnek olacak başarılar sergilemiştir. İstanbul'un fethi, hem Türk tarihi için hem de dünya tarihi için önemli bir olaydır. Türk tarihi için önemi İstanbul'un fethiyle, Osmanlıların, balkanlardaki ilerlemelerine engel olacak hiçbir gücün kalmamasıdır. Avrupa'da ilerleyişini sürdüren Osmanlı Devleti, büyük bir devlet haline gelmiştir. İstanbul, 1453 tarihinden 23 Nisan 1920 tarihine kadar Osmanlı Devleti'nin başkenti olmuştur. Bu nedenle Türk ve Dünya tarihini etkileyen bu önemli fethi, her yılın 29 Mayıs günü, aynı coşku ve sevinçle kutluyoruz. Çeşitli bakımlardan 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'un fethedilmesiyle orta çağ kapanmış ve yeni bir çağ açılmıştır. Türk tarihinin en müstesna olayı olarak kabul edilerek de Feth-i Mübin denilmiştir. İstanbul'un fethi, siyasi yönden ve neticeleri bakımından dünya tarihine kesin ve silinmez damgasını vurmuştur." dedi.

İstanbul'un Fethi'nin 56'nci yıl dönümü kutlamaları kapsamında okul öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi sergilendi. Tiyatro gösterisinde Fatih Sultan Mehmet'in hayatından kesitler sahnelendi.