İşte dolandırıcıların yeni yöntemi

İşte dolandırıcıların yeni yöntemi
Ticaret hukukundaki açığı kullanan dolandırıcılar, olmayan borcu icra sistemine ekleyip yanlış adrese tebligat gönderiyor. Tebligatı almadığı için itiraz hakkını kullanamayan vatandaş daha sonra telefonla icrayla tehdit ediliyor...

Ticaret hukukundaki açığı kullanan dolandırıcılar, olmayan borcu icra sistemine ekleyip yanlış adrese tebligat gönderiyor. Tebligatı almadığı için itiraz hakkını kullanamayan vatandaş daha sonra telefonla icrayla tehdit ediliyor ve olmayan borcu ödemesi isteniyor.

Yeni tür dolandırıcılık çetelerinde avukatlar da var.

Vatandaş her gün yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle karşı karşıya kalıyor. Üstelik bunu yaparken hukuk sisteminde açık olan bazı yönler kötü niyetli kişiler tarafından kullanılıyor. Borç olsa da olmasa da herhangi bir kişiye ödeme emri gönderilebiliyor.

Tebligatı alan kişi icra dairesine gidip “benim böyle bir borcum yoktur” derse sorun kalmayacak ama asıl mesele işte burada. İcra dairesine gidip hakkınızda işlem başlatan kişinin avukatı size tebligatı göndermeyebiliyor. İkinci bir seçenek de bilerek başka adrese gönderebiliyor. Sizin elinize ulaşmadığı için ve bir hafta içinde itiraz etmediğinizden dolayı e-devlette borcunuz görünüyor. Herhangi bir bankadan kredi çekmek istediğiniz zamanda bu borcunuz olduğunu söylüyorlar.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, alacaklı avukatına bırakılan tebligat gönderme işleminin dolandırıcılarca kullanıldığını söyleyerek, son zamanlarda ‘hukuki işlemlerdeki boşlukları’ kullanarak yapılan bir dolandırıcılıktan dolayı yoğun şikayet aldıklarını belirtti.

Tüketicilerin muzdarip olduğu konuyla ilgili bilgi veren Şahin, şunları kaydetti:

“Alacaklı olduğunu iddia eden kişi icra dairesine gidiyor. ‘Benim alacağım var’ diyerek icra işlemi başlatıyor. İcra dairesinde sisteme kayıt yapılıyor, harçlar yatırılıyor. İcra dairesi alacaklının avukatına bunu karşı tarafa tebliğ etmesini söylüyor. Bu tebliğ işini alacaklı avukatı yapıyor yani. Avukat bunu yapmazsa karşı tarafa tebligat ulaşmıyor. Borçlu olduğu söylenen kişiye tebligat gitmiyor ancak e-devlette bu borç, icra dairesine yansıdığı için görünüyor. Ben, haberim olmadığı için bir itirazda bulunamıyorum. Birkaç ay sonra bir telefon geliyor, alacaklı tarafından. ‘Bize borcunuz var, icra işlemi başlattık, ne zaman ödeyeceksiniz’ diyor. Biz böyle bir borcumuz yok deyince de “Sisteme bakın, görürsünüz” diyorlar. E-devlete bakıyoruz evet burada görünüyor gerçekten. Burada kendi adına borç gören tüketicilerin yüzde 95’i kesinlikle panikle gidip hemen bu borcu yatırıyor.”

Ticaret Hukukunda boşluk var?

Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Avukat Dr. Ahmet Keşli, borç olsa da olmasa da herhangi bir kişiye ödeme emrinin gönderilebileceğini belirterek;  “İcra takibi oluşturup sürekli mesaj atıp taciz ediyorlar. Türkiye’deki ticaret hukukunun buna izin veriliyor. Ödeme emrini yani tebligatı alan kişinin gidip “benim böyle bir borcum yoktur, imza da bana ait değildir” diye itiraz etmesi gerekiyor”

“Kimse kişiden izin almadan cep telefonuna mesaj atamaz, kişiye ve yakınlarına telefon açamaz” diyen Ticaret Hukuku uzmanı Avukat Ahmet Keşli, şu uyarıda bulundu: “Kişisel Verilerin Korunması Hukukunda ve Ceza Hukukunda suç olarak görülüyor. Hatta barolar da, bunu yapan avukatlara disiplin cezası vermeye başladı. Bu şekilde arayanlara suç duyurusunda bulunacağınızı söyleyin. Taciz sürerse, savcılığa başvurun.”