İstiklal Marşı’nın kabulü kutlandı

İstiklal Marşı’nın kabulü kutlandı
Sarayönü’nde 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});]]>İstiklal Marşı’nın kabulü Pazartesi günü (Dün) Sarayönü Belediyesi...

Sarayönü’nde 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

İstiklal Marşı’nın kabulü Pazartesi günü (Dün) Sarayönü Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle kutlandı. Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen programa katılım yoğun olurken, katılımcılar zaman zaman duygusal anlar yaşadı. Program kapsamında sahnelenen piyes davetlilerin büyük beğenisini topladı.

İstiklal Marşının kabulü programı

Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlediği törenle, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü kutlanırken, yazar Mehmet Akif Ersoy’da anıldı.

Sarayönü Belediyesi Ahmed Hüdai Konferans Salonu’nda Pazartesi günü gerçekleştirilen programa Kaymakam Lütfullah Göktaş, Belediye Başkanı Nafiz Solak, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, daire amirleri ve protokol üyelerinin yanı sıra okul müdürleri öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda günün anlamını belirten konuşma gerçekleştirildi.

Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Emin Beyaztaş, yaptığı konuşmada, “İstiklal Marşı ifade ettiği derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından yeryüzündeki diğer milli marşlardan üstün bir konumdadır. Onun bu üstünlüğü, yüreği vatan sevgisiyle dopdolu bir şairin milletin ruhunda derin ızdırabın tercümanı olmasından ileri gelir.” dedi.

“Marşımız zor günlerin hatırasıdır”

İstiklal Marşı’nın felaket günlerinde hazırlandığını belirten Beyaztaş, “Üç kıtada zaferlerle fetih yapmış, Osmanlı İmparatorluğu girdiği Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmıştır. Emperyalist devletlerce vatan toprakları işgal edilmiş halkımız adeta her taraftan soykırıma tabi tutulmuş, binlerce ocak acımasızca yok edilmiştir.

Tarihi şanla şerefle yazılan Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu yarımadasında Ya İstiklâl Ya Ölüm’’ parolasıyla hareket ederek İstiklâl  savaşını başlatmıştır.

Milletimiz canını, bedenini, namusunu, geleceğini kısaca her şeyini ortaya koyarak sefaletler ve imkansızlıklarla devam eden Kurtuluş Savaşı, yüz binlerce şehit verilmesiyle kazanıldı.

Tabi bu savaşa yakışacak ömür boyu unutulmayacak bir şiire ihtiyaç duyulmuştur. Bu şiiri Mehmet Âkif Ersoy yazmış ve İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

İstiklal Marşının kabulü programı

Peki kimdir bu şair, Mehmet Akif?

Halkın tescillediği milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hakim bir veteriner, cesur bir gazeteci, Kurtuluş Savaşı’nda iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen, fikir ve aksiyon adamı, politikacı, bir gönül adamı, hayatı vatan hasretiyle biten ve vefa beklediği gözlerden cefa çeken bir garipti o.

Hayata veda edeceği anda “Hocam, kalk bir daha İstiklâl Marşı yaz ki millet kıymetini anlasın’’ diye haykıran öğrencisine “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” diyen bir vatanperverdir o. Âkif Şöyle diyor: Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.

Şunu unutmamalıdırlar biz bir ölür bin diriliriz. Biz hep vardık, varız, var olmaya devam edeceğiz.

Bugünün vesilesiyle kıymetli şairimizi rahmetle anıyor, saygılarımı sunuyorum.

Sözlerimi Mehmet Âkif Ersoy’un şu dizeleriyle sonlandırmak istiyorum:

Sahipsiz olan milletin batması haktır,

Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.

Zulmü alkışlayamam zalimi asla sevemem

Gelenin keyfi için geçmişe asla sövemem.

Üç buçuk soysuzun ardından zaarlık yapamam

Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam

Yumuşak başlıysam kim dedi uysal koyunum

Kesilir belki fakat çekmeye gelmez boynum.”

Konuşmanın ardından slayt gösterileri, oratoryo, piyes sunumları gerçekleştirildi. Programın sonunda İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İstiklal Marşının kabulü programı

İstiklal Marşının kabulü programı

İstiklal Marşının kabulü programı

İstiklal Marşının kabulü programı

İstiklal Marşının kabulü programı