İstiklal Marşı'nın kabulü kutlandı

İstiklal Marşı'nın kabulü kutlandı
İstiklal Marşı'nın kabulü Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program ile kutlandı. Sarayönü Belediyesi Düğün Salonu'nda düzenlenen programa katılım yoğun olurken, katılımcılar zaman zaman...

İstiklal Marşı'nın kabulü Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program ile kutlandı. Sarayönü Belediyesi Düğün Salonu'nda düzenlenen programa katılım yoğun olurken, katılımcılar zaman zaman duygusal anlar yaşadı.

Sarayönü Mehmet Emine Akdoğan Anadolu Lisesinin düzenlediği törenle, İstiklal Marşı'nın kabulü kutlanırken, yazarı Mehmet Akif Ersoy anıldı. Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen programa Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, daire amirleri ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program günün anlamını belirten konuşma ile devam etti.

"Milletimizin en güzel simgesi"

Okul öğretmenlerinden Hatice Ark Yakalı, yaptığı konuşmada, "Üç kıtada şanlı zaferlerle fetihler yapmış, 23 milyon kilometrekareye sahip olmuş, küreselleşen dünyaya inat 6,5 asır adaletiyle ayakta durmuş olan Osmanlı İmparatorluğu, girdiği 1. Dünya Harbi nden yenik çıkmıştır. Emperyalist devletlerce vatan toprakları işgal edilmiş, halkımız adeta her taraftan bir soykırıma tabi tutulmuş binlerce ocak acımasızca yok edilmiştir. Tarihi şanla şerefle yazılı Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu yarımadasında “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile hareket ederek İstiklal Savaşı na başlamıştır. Tabi bu savaşa yakışacak ömür boyu unutulmayacak bir şiire ihtiyaç duyulmuştur ve 1.TBMM hemen hazırlıklara başlamıştır. Şanlı ordumuz Eskişehir İnönü önlerinde zaferle çıkmıştır. Şanlı bayrağımızın ve kahraman Türk milletinin simgesi olacak milli bir marş yazılması için milli eğitim bakanlığı tarafından bir yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği açıklanmıştır. Ülkenin her tarafından pek çok şair duygulu ve heyecanlı şiirleriyle yarışmaya katılmıştır. Mehmet Akif Ersoy un yarışmaya katılmadığı görüldü. Nedeni sorulduğunda “Milli Marş para ile yazılmaz.” cevabını verdi. Arkadaşlarının ısrarları üzerine ve kazanırsa ödülünü kahraman orduya vereceği şartı ile yarışmaya katıldı. Türk milletinin zaferini, yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatan istiklal marşı yarışmaya katılan 724 şiir arasından seçilerek MEB bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöven tarafından büyük millet meclisinde okundu. Bütün milletvekillerince büyük bir coşku ve heyecan içerisinde iki defa ayakta dinlenen istiklal şiiri 1921'de TBMM tarafından milli marşımız olarak kabul edildi" dedi.

Konuşmanın ardından video gösterileri, müzik dinletisi tiyatro, şiir, gibi sunumlar gerçekleştirildi. Programda okunan şiirler ve tiyatro gösterisi büyük beğeni topladı. Bazı izleyiciler, zaman zaman duygusal anlar yaşadı.