Kaçak yabancı çalıştıranlara uyarı!

Kaçak yabancı çalıştıranlara uyarı!
Sarayönü İlçe Emniyet Amirliği tarafından yapılan açıklamada, işverenlerin yabancı uyruklu kişileri kaçak olarak çalıştırmamaları yönünde uyarılarda bulunuldu.Kanunlar gereğince yabancı uyruklu kişileri çalışma izinleri...

Sarayönü İlçe Emniyet Amirliği tarafından yapılan açıklamada, işverenlerin yabancı uyruklu kişileri kaçak olarak çalıştırmamaları yönünde uyarılarda bulunuldu.

Kanunlar gereğince yabancı uyruklu kişileri çalışma izinleri olmadan çalıştıranlara idari para cezası uygulandığını anlatan İlçe Emniyet Amiri Hasan Korkmaz, "Cezalar hem işçi hem de işverenlere uygulanmaktadır. Yabancı uyruklu şahısların çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması bir zorunluluktur. Çalışma izni başvurusu ülke içerisinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına. yurt dışından konsolosluk ve büyükelçiliklere yapılmaktadır. Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti aynı zamanda ikamet izni yerine de geçmektedir." dedi.

Çalışma izni veya muafiyeti alan yabancıların oturma izni almasına gerek olmadığını kaydeden Korkmaz, "İşveren tarafından iş sözleşmesi feshedildiğinde almış olduğu çalışma izni süre sona ermektedir. Ülkemizde uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilirler. Bakanlıkça çalışma izinleri yabancıya ilk 1 yıl süreyle, aynı iş yerinde çalışanlara ilk uzatmada 2 yıl, ikinci uzatmada 3 yıl süreyle verilir." şeklinde konuştu.

Korkmaz, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilçemizde de özellikle hayvancılık ve arazi işlerinde yabancı çalıştırmak isteyenler yabancı uyruklu şahısların çalışma izinlerini düzenleyen 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa uymak zorundadır.

Yabancı uyruklu işçilerin kaçak çalışması veya çalıştırılması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu ve Çalışma ve İş Kurumu il müdürünce tarafından uygulanacak idari cezalar 2019 yılı itibariyle; Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeden yabancı çalıştıran işverene ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeden çalışan yabancı uyruklu işçiye 587 Türk Lirası, Çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 3.527 Türk lirası, Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya 7.057 Türk Lirası, Yabancı çalıştıranlara her bir yabancı için 8.821 Türk Lirası ceza uygulanmaktadır.

Yabancı çalıştıranlar gerektiğinde çalışma izni bulunmayan yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini ile geri dönüş ve sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır."