Kadıoğlu'nda geri dönüşüm seferberliği

Kadıoğlu'nda geri dönüşüm seferberliği
Sarayönü Kaymakamlığı çatısı altında uygulanan "okullar bizim" projesi kapsamında Sarayönü Esnaf Odası Başkanlığı ve Kadıoğlu İlkokulu ortaklığında geri dönüşüm seferberliği başlatıldı.Sarayönü Esnaf Odası Başkanlığı...

Sarayönü Kaymakamlığı çatısı altında uygulanan "okullar bizim" projesi kapsamında Sarayönü Esnaf Odası Başkanlığı ve Kadıoğlu İlkokulu ortaklığında geri dönüşüm seferberliği başlatıldı.

Sarayönü Esnaf Odası Başkanlığı ve Kadıoğlu İlkokulu ortaklığında başlatılan geri dönüşüm projesi ile öğrencilere çevre kirliliğinin önlenmesi ve katı atıkların yeniden değerlendirilmesi bilincinin kazandırılması amaçlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren Kadıoğlu İlkokulu Müdürü Aysel Davran, yaptığı açıklamada, "Yeniden değerlendirme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil ham maddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denilmektedir. Geri dönüşüm tükettiğimiz atıkların değerlendirilebilir olanlarının kimyasal işlemlerden geçirilerek iki defa hammadde haline getirilmesi işlemidir. Doğal kaynakların sonsuz olmadığı, dikkatli kullanılmadığı takdirde bir gün tükeneceği akıldan çıkarılmamalıdır. Doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması, gelecek kuşakların kaynak sıkıntısı çekmemesi için önem arz etmektedir. Biz kaynakları ne kadar tasarruflu kullanırsak bizden sonraki kuşaklar o kadar az kaynak sıkıntısı çekecek ve doğal kaynaklardan yararlanma imkanı bulacaktır. En fazla geri dönüşüm yapan ülkeler %52 ile İsviçre %49,7 ile Avusturya ve %48 ile Almanya'dır. Geri dönüşüm bilinci oluşturarak ülkemizi bu ülkeler seviyesine çıkarmamız gerekmektedir." dedi.

"Geri dönüşüme mecburuz"

Geri dönüşümün faydalarından bahseden Davran, şöyle devam etti: "Her 54 kilo gazete kağıdı dönüşümünde bir ağaç kurtarılmaktadır. Dönüşümlü kağıdın her tonu 17 ağaç kurtarmaktadır. Dönüşümlü kağıttan fotokopi kağıtları, kağıt havlu ve peçeteler, mukavvalar, gri kartonlar, gazete kağıtları yapılmaktadır. Kurtulan her ağaç üç insanın tükettiği oksijeni üretmektedir. Dönüşümlü kağıt selülozdan kağıt üretmeye göre yüzde 64 daha az enerji harcamaktadır. Bir ton dönüşümlü kağıt üretiminde 2,5 ton petrol ve 26 ton su tasarruf edilmektedir. Geri dönüşüm, enerji tasarruf ve para tasarrufu sağlamanın yanında yeni iş imkanları oluşmasına, hava ve su kirliliğinin azalmasına, yaşam alanlarının korunması ile çevre kirliliğinin azalmasına katkıda bulunur. Artık dünya nüfusu nedeniyle su, orman, petrol gibi doğal kaynaklarımızı geri dönüşüm ile daha uzun süreli kullanabiliriz. Doğal kaynaklarımızı korur enerjiden tasarruf eder ve ekonomiye katkı sağlamış oluruz. Bu kapsamda kağıt, pil ve yağ atıklarının yeniden değerlendirilmesi için bu projeyi başlattık."

"Bilinçlendirmeye çalışıyoruz"

Amaçlarından ve uygulamalardan bahseden Aysel Davran, "Katı atık miktarını azaltmak ve çevre kirliliğinin önlenmesi, atıkların değerlendirilerek yeniden ekonomiye kazandırılması ve kaynakların lüzumsuz kullanımının önlenmesi, atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte çöp miktarının azaltılarak çevre kirliliğinin önlenebilmesi bizim amaçlarımızı en başında geliyor. Proje uygulaması kapsamında geri dönüşüm kutuları temin ettik. Okulumuzun kendi imkanları ile pil geri dönüşüm kutuları yaptık. Kutuları okulumuzun uygun bölümlerine yerleştirdik. Bir diğer aşama olarak ise öğrencilerin ve velilerin geri dönüşüm konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Uygulama kapsamında toplanan atıkların satılması ile okul aile birliğine gelir sağlamayı da planlıyoruz." şeklinde konuştu.