Kaliforniyalı solucanlarla canlı gübre üretiyorlar

Kaliforniyalı solucanlarla canlı gübre üretiyorlar
Sarayönü'nde son zamanlarda üretimi artan solucan gübresi sektörü büyümeye devam ediyor. Son dönemin en revaçta ek işlerinden biri haline gelen solucan gübresi üretim sektörüne her geçen gün yeni bir girişimci ekleniyor.Sarayönü'nde...

Sarayönü'nde son zamanlarda üretimi artan solucan gübresi sektörü büyümeye devam ediyor. Son dönemin en revaçta ek işlerinden biri haline gelen solucan gübresi üretim sektörüne her geçen gün yeni bir girişimci ekleniyor.

Sarayönü'nde sektöre giren ilk isimlerden biri olan Şevket Pınar, 2 yıl önce 6 kişi ile kurdukları tesislerinde, 10 milyon adet solucanla, yılda 80 ton civarında organik gübre ürettiklerini söyledi.

Solucan gübresi konusunda yaptıkları araştırma neticesinde, gelecekte solucan gübresinin önem kazanacağını düşündüklerini anlatan Şevket Pınar, "Tesisimizde 2 yıldan bu yana üretim yapmaktayız. Yıllık üretim kapasitemiz şimdilik 80 ton civarında. Tesisimizde 6 arkadaş olarak birlikte üretim yapıyoruz." dedi.

Geleceğin olmazsa olmazı

Pınar, "Solucan gübresi diğer bir adıyla organik gübre artık günümüzde çok daha büyük önem kazanıyor. Uzmanlar artık kimyasal gübrelerin yavaş yavaş yerini organik gübreye bırakması gerektiğini söylüyor. İç piyasaya satışlarımızı yapıyoruz. Organik gübre, geleceğin olmazsa olmazı diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Üstten besliyoruz, alttan kesiyoruz

Büyükbaş hayvan çiftliklerinden aldıkları hayvan gübrelerini ve diğer hayvansal atıkları kullanarak, ‘mama olarak kullandıkları ham maddeyi oluşturduklarını anlatan Şevket Pınar, "Hammaddeyi bir fermantasyon işleminden geçirdikten sonra onları solucanın yiyebileceği bir düzeyde oluşmasını sağlıyoruz. İşlemlerimiz bittikten sonra solucan bulunan havuzlarımızda bu hazır olan mamayı veriyoruz. Üstten besliyoruz, alttan kesiyoruz. Devamlı olarak yeni mamaları üstten veriyoruz, alttan olgun gübreyi alıyoruz. Olgun gübre de ancak aylar içinde olgun vaziyete geliyor." dedi.

Uygun koşullarda solucanlar artıyor

Sağlıklı ve uygun koşullarda solucanların üreyerek yılda 15 kat arttığını söyleyen Pınar, "Solucan verdiğimiz mamayı içerisinden, bünyesinden geçirerek, sahip olduğu sıvı enzimleri gübrenin içerisine bırakıyor. Dolayısıyla solucan gübresinin değerli olmasının sebebi solucanın mamayı kendi bünyesinden geçirip de enzim ve bir takım canlı bakterileri üzerinde bırakmasından kaynaklanıyor. Yani canlı gübre üretiyoruz. Ürettiğimiz gübreleri nemli olarak eleyip paketliyoruz. Gübrenin kurumamasına özen gösteriyoruz. Çünkü kuruduğu zaman içerisindeki fayda sağlayacak mikro organizmalar ölüyor. Zaten toprağı da bu mikro organizmalar çalıştırıyor. Solucanlarda, havuzlarımızda kendi içerisinde yılda 10-15 kat üreyebiliyor. Kullandığımız solucanlar sıradan solucan değil. Kırmızı Kaliforniya Solucanı olarak biliniyor." şeklinde konuştu.

Katma değeri yüksek ürünlerde kullanılıyor

Pınar, ürettikleri solucan gübrelerini iç pazara sunduklarını dile getirerek, "Genelde iç pazara satışlarımızı yapıyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerde genel olarak kullanılıyor. Türkiye bu ürünü daha yeni tanıyor ama önümüzdeki yıllarda organik sektörünün vazgeçilmezi solucan gübresi olacaktır. Daha çok Antalya bölgesinden çiftçiler talep ediyor." dedi.