Kar kış bereket



Doğa ana ve atalarımız dört mevsimin yaşandığı bir coğrafya sunmuş bizlere. Yüzyıllardır tarım faaliyetlerini sürdüren çiftçilerimiz için güz yağmurları, kışın kar ve baharda yine yağmur yağışları çok önemlidir.

Çiftçimizin gözü tohumu toprakla buluşturduktan sonra gelecek olan yağışlara bakar. Kurak geçen 2021 yılının ardından bu güz ekimi yapılan buğday, arpa çıkışları güzel oldu arkasından gelen birinci kar ve bu hafta yağan lapa lapa ara sıra tipi olarak yağan yoğun kar ürünlerimizi zemherinin ayazından korumak için bir yorgan gibi altına altı.

Atalarımız “Kar yılı var yılı” demişlerdir.

Su hayattır. Kar, tüm canlılar ve doğa için çok faydalı bir yağış biçimidir. Kar yavaş yavaş eridiği için toprağa geçişi daha iyi olur.
Özellikle bölgemizde ve ülkemizde yer altı sularının gittikçe azaldığı bu yıllarda yağacak her damla yağmur ve karın önemi çok büyük. Kar, yeryüzü ve yeraltı su kaynaklarının en önemli ögesidir ve kuraklığa karşı etkilidir.

Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Toprağı zenginleştirir

Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar.

Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner. Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur.

Kar, buğday üzerinde iki belirgin faydaya sahiptir: genç bitkileri hava sıcaklığındaki dalgalanmalardan koruyan yalıtım sağlar ve ilkbaharda kar eridiğinde toprak nemi sağlar.

Yeterli kar örtüsünün olmaması, özellikle sıcaklıklar sürekli olarak sıfırın altına düştüğünde, ekilen herhangi bir çeşit için risk oluşturabilir.

Kışlık ekinlerine zarar verebilecek bir diğer hava faktörü, kış aylarındaki donma-çözülme döngüsüdür. Genel kış sıcaklıklarına bağlı olarak, 7-10 cm.lik kar örtüsü, koruyuculuk yapar.

Kar insan psikolojisi ile de yakından ilgilidir. Yapılan araştırmalarda insanlarda mutluluğu artırdığı görülmüştür.

Tabii ki; Kimsenin açta açıkta kalmadığı sıcacık yuvalarda rahatça kışı geçirmesi dileklerimle sözlerime son verirken İnşallah güneyimizdeki sultan dağları ve ovamızdaki eriyen karlar derelerimizi coşturur yer altı sularımızı besler, ekinlerimize, çayır çimene, ağaçlarımıza, bağlara bahçelere, kurda kuşa daha çok hayat verir.

Yağmurun karın, çayır çimenin, koyun kuzunun ekinlerimizin bol olduğu bir yıl olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet KARLI Arşivi