Karapınar ülkenin şeker yükünü çekiyor

Karapınar ülkenin şeker yükünü çekiyor
Konya'nın Karapınar ilçesinde yaz döneminde hummalı şekilde üretilen şeker pancarları, Türkiye’nin dört bir yanındaki fabrikalara ulaştırılarak işleniyor. Karapınar’da sökülen pancarlar şeker olmak üzere Ereğli, Ilgın ve Eskişehir’deki şeker fabrikalarına nakliye edilmeye devam ediyor.

İlçede 2023 yılında 300 bin dekarlık alanda yapılan üretimden 2 milyon 100 bin ton civarında pancar hasat edildi. Kış mevsimi gelmesine rağmen henüz yağışlar olmadığı için şeker pancarının fabrikalara nakliyesi de devam ediyor.

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, pancarın ilçe için çok önemli bir tarım ürünü olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Pancar, sadece Karapınar için değil tüm Türkiye için stratejik bir ürün. Hem tarla bitkisi hem de endüstriyel bir bitki. Pancarın etki alanı saymakla bitmez. Şeker pancarı Türkiye genelinde ciddi manada istihdam sağlayan stratejik bir üründür. Karapınar, ilçeler arasında 2023 yılı itibari ile şeker pancarı en fazla ekilen yer. Karapınar kotası 1 milyon 660 bin ton. Türkiye’deki çoğu fabrikanın tek başına sahip olamadığı bir tonaj. Özel fabrikalarla birlikte yaklaşık olarak 2 milyon 100 bin ton civarında bir ekiliş meydana geldi.”