Karatepe santrali üretime başladı

Karatepe santrali üretime başladı
Sarayönü'nün Karatepe mahallesinde, vatandaşların tüm itirazlarına karşılık Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından kurulan 10 MW gücündeki güneş santrali elektrik üretimine başladı. 2020’ye kadar yerli ve yenilenebilir kaynaklardan...

Sarayönü'nün Karatepe mahallesinde, vatandaşların tüm itirazlarına karşılık Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından kurulan 10 MW gücündeki güneş santrali elektrik üretimine başladı. 2020’ye kadar yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 1000 MW’lık enerji üretim santrali kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, yatırımlarına ara vermeden devam ediyor.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Sarayönü'nde kurulu gücü 10 MW olan lisanslı güneş santrali enerji üretimine başladı. Toplam 191 dönümlük alan üzerine kurulan santral 20 milyon dolara mal oldu.

Mahalleli karşı çıkmıştı

10 MW gücünde olan güneş santralinin kurulum aşamasından önce Karatepe mahallesinde yaşayan vatandaşlar, mahallenin en değerli mera alanına kurulduğu için projeye karşı çıkmışlardı. Santralin mahallede bulunan bir başka kurak ve taşlı alana kurulmasını isteyen, imza toplayıp şikayetlerde ve itirazlarda bulunan mahalle halkına rağmen devam eden proje tamamlanarak üretime başladı.

40 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak

Toplam 10 MW gücünde olan Sarayönü’ndeki ME-SE GES, üretilen enerjiyi ulusal elektrik ağı üzerinden tüm Türkiye’ye ulaştıracak. Sarayönü güneş santrali 40 bin kişinin enerji ihtiyacını da karşılayacak. Konya yatırımlarının devreye girmesiyle Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin üretimde toplam kurulu gücü 303 MW’a ulaşırken, şirketin yıllık enerji üretim kapasitesi toplam 1.051 GWs’e çıktı.

Öncü güneş projelerinden

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeline sahip en yüksek illeri arasında bulunan Konya’da işletilmeye başlanılan santral toplam 191 dönümlük arazi üzerinde bulunuyor. Yıllık 20 GWh elektrik üretmesi beklenen santraller, 12 bin ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salınımını engelleyecekler.

Güneş santralleri sayesinde Konya önemli bir ekonomik değere kavuşurken, Sarayönü'nde 40 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacı tamamen yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak olması yatırımı öne çıkartan önemli bir veri olarak görülüyor.