Keleş, “Takipleri düşürdük, krediler açık”

Keleş, “Takipleri düşürdük, krediler açık”
Sarayönü Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Keleş, kooperatif hakkında komu oyunda dolaşan söylentilere açıklık getirdi. Kapanma noktasına gelen kooperatifi tüm olumsuzluklara rağmen devralarak elini taşın altına...

Sarayönü Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Keleş, kooperatif hakkında komu oyunda dolaşan söylentilere açıklık getirdi. Kapanma noktasına gelen kooperatifi tüm olumsuzluklara rağmen devralarak elini taşın altına koyduğunu söyleyen Keleş, takip oranlarını düşürmeye başladıklarını ve kredileri açık olduğunu söyledi. Hiçbir esnafın mağdur edilmediğini kaydeden Keleş, gündemi meşgul eden kooperatif personelleri ile ilgili konunun perde arkasını da açıkladı.

Hoşgörüyle takip oranlarını düşürdüklerini ve kredilerin açık olduğunu anlatan Keleş, “Biz göreve gelmeden önce takip oranı yüzde 89 idi. Biz burayı 98 bin lira borç ile aldık. Kooperatifi alacak hiç kimse yoktu. Hiç kimse aday olmadı. Bölge Birliği Başkanı Mehmet Baybağan, genel kuruldan bir gün önce Kadınhanı Kooperatif Başkanı Gazi Tezel i göndererek bu görevi kabul etmem çağrısında bulundu. Ben bu kooperatifi devralmasaydım bu kooperatif kapanacaktı. Kapansaydı ya Selçuklu ya ya da Kadınhanı na bağlanacaktı. Zaten bu durumda personel çıkacaktı. Her şeye rağmen kooperatifi devraldık. Ortaklarımızla görüşerek, kapı kapı gezip, ziyaretler yaparak, hiç kimseyi avukata, icraya vermeden takip oranını yüzde 89 dan yüzde 75 e düşürdük. Şu anda kooperatifimizde hiçbir kriz durumu yoktur. Krediler açıktır. Şu anda 75 bin liraya kadar kredi verebiliyoruz. Bize aylık 600 bin liralık plasman geliyor. Ama kredi kullanan kimse yok. Kooperatif yönetim kurulumuz tam kadro göreve devam edip herhangi bir istifa söz konusu değildir.” dedi.

Huzur hakkı almıyorum

Kooperatifi ayağa kaldırmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Keleş, “29 Ağustos 2016 da kooperatif personelimizden Atilla Çetinkaya emekli olmuş. Emekliliğinden sonra sigortalı ve asgari ücretli olarak çalışmaya devam etmiş. Görevi devralır almaz odayı tekrar ayağa kaldırmamız için bazı tasarruflarda bulunmamız gerekiyordu. Kooperatifimizin geliri sadece verdiğimiz kredinin yüzde 1,5 dur. Kredi talebi çok az olduğu için hatta hiç olmadığı için bu şekilde bir gelir elde edemiyoruz. Bizim kooperatifimizin en büyük geliri temerrüt faizidir. Bunu almak içinde takibe düşen dosyaları icraya vermemiz gerekir. Fakat bugüne kadar hiçbir vatandaşımızı mağdur etmemek için hoşgörülü davranarak icra yolunu seçmedik. Tüm bunlar yüzünden kooperatifimizin kasasına uzun süreden beri 1 kuruş bile girmemiştir. Kooperatifimizin durumunu bildiğim için göreve geldiğimde huzur hakkı almayacağımız taahhüt ettim ve bugüne kadar da almadım. Buna yanı sıra kooperatifimizde çalışan iki personelimizin sabit giderleri bulunmaktadır. Bu iki personelimizin kooperatifimize yıllık masrafı yaklaşık 60 bin liradır. Ben göreve geldiğimde Atilla Çetinkaya dan emekli olduğu için görevi Yücel Kiraz a devretmesini isteyerek bugüne kadar verdiği emeklerden dolayı teşekkür ettik. Atilla Çetinkaya da kooperatifin durumunu bildiği için hoşgörüyle karşılayarak bunu kabul etti.” şeklinde konuştu.

Gerekli müsamahayı gösterdik

Yeterli müsamaha ve zamanın tanındığını kaydeden Keleş şöyle konuştu: “Atilla Çetinkaya nın görevden ayrılmasının ardından Yücel Kiraz kooperatifin muhasebe müdürlüğünü devralacağı için bu personelimize Mayıs ayına kadar işi öğrenmesi için süre tanıdık. Yücel Kiraz, muhasebe müdürlüğünü devralmayı kabul ettiği halde işi öğrenmek için üç ay hiçbir girişimde bulunmadı. Üç ay sonra tekrar istişare ettiğimizde Yücel Kiraz bu işi yapamayacağını ve personel statüsünün odacı olduğunu ve muhasebe müdürü olarak çalıştırılamayacağını söyledi. Halbuki iki personelimizde zamanında aynı statüde iş alınmışlar. Aralarında bir fark yok. Bunun ardından 6 aylık ücretsiz izin teklif edip işi ne zaman öğrenirse o zaman gelip işinin başına geçmesini söyledik. Buna rağmen çalışmayacağını beyan edip çıkışını istedi. Bu sözüne rağmen on gün bekledik. Kendisi zora koştuğu için bizde görevine son vermek zorunda kaldık.”

Mağduriyet yok

Kooperatife ihtiyacı olan esnafların mağduriyet yaşamadığını belirten Keleş, “Kooperatifimiz şu anda da hiçbir esnafı mağdur etmemektedir. Vefakar ve cefakar personelimiz Atilla Çetinkaya, görevi bırakmasına rağmen çağırdığımızda gelip bize halen yardım etmektedir. Kredi talebinde bulunmak isteyen hiçbir esnafımızı mağdur etmiyoruz. Esnafımıza kapımız her zaman açıktır.” dedi.