Keresteciler de zor durumda

Keresteciler de zor durumda
Sarayönü’nde Marangozlar Sanayi Sitesinde kerestecilik ile uğraşan esnaflar, artan maliyetler düşen kar marjı ve doğalgaz kullanımı ile birlikte işlerinin her geçen gün bozulduğunu, sektörün durma noktasına geldiğini belirttiler.Konu...

Sarayönü’nde Marangozlar Sanayi Sitesinde kerestecilik ile uğraşan esnaflar, artan maliyetler düşen kar marjı ve doğalgaz kullanımı ile birlikte işlerinin her geçen gün bozulduğunu, sektörün durma noktasına geldiğini belirttiler.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan esnaflardan Mehmet Ali Turan, “Pandemi ve dolar kurunun artması ile birlikte zaten can çekişen sektörümüz artık durma noktasına geldi. Gelen zamları müşteriye yansıtmamak için geçen seneki fiyattan satışa sunuyoruz. O fiyatlardan bile müşteri bulamıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Elektrik neredeyse 3’e katladı”

Girdi maliyetlerinin en büyüğünü elektrik ve mazotun oluşturduğunu belirten Turan, şöyl devam etti:

“Geçtiğimiz yıl 500 lira gelen elektrik faturası bu sene 1500 lira geliyor. Günlük mazot masrafımız 300 liraya yaklaşıyor. Bir de üstüne malzeme tedariğinde sorun yaşıyoruz. Malzemeyi bulmakta bir dert, almakta bir dert. Önceden 6 ay vade ile alabildiğimiz malzemeyi, şimdi peşin para ile alıyoruz, onu da istediğimiz kadar alamıyoruz. Sektörümüz uzun yıllardır can çekişiyor zaten. Bu sanayi sitesinde 14 esnaf vardı, şimdi 3’e kadar düştük. 33 yıllık esnafım, bu dönem gibi bir dönem hiç görmedim.”

“Cepten yiye yiye cebi bitirdik”

Turan, “Artan maliyetler nedeni ile durma noktasına gelen inşaat sektörünün de etkisi ile işlediğimiz ürünlerimiz hep yerinde sayıyor. Doğalgaz geçilmesi sebebi ile odun da satamaz olduk. Burada 2 dükkandan toplam 7 kişi evine ekmek gönderiyor. Devletimizin el atması şart. En azından BAĞKUR primlerini, vergileri azaltsın. Bu dönemde nasıl işin içinden çıkacağız. Cepten yiye yiye cebi de bitirdik.” diye konuştu.

“Bu şekilde devam ederse kapatırız”

Gereken desteklerin verilmemesi durumunda bölgemizde kerestecilik işinin son bulacağını savunan Turan, “Sektör bitme noktasına geldi. Böyle giderse önümüzdeki seneyi göremeyiz. Hatta iddia ediyorum sadece Sarayönü’nde değil, Konya’da faaliyet gösteren keresteciler de kepenk indirmek zorunda kalacaklar, çünkü gittim gördüm durumları bizden farklı değil. Devletimizin acil çözüm planı uygulaması gerekiyor.” dedi.