Kimya fabrikasında soru işaretleri

Kimya fabrikasında soru işaretleri
Sarayönü'ne kurulması planlanan klor alkali kimya fabrikasının etkileriyle ilgili daha kapsamlı bilgi sahibi olmak için Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Ak Parti İlçe Başkanı Adnan Tayyiboğlu, Sarayönü Muhtarlar Denerği...

Sarayönü'ne kurulması planlanan klor alkali kimya fabrikasının etkileriyle ilgili daha kapsamlı bilgi sahibi olmak için Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Ak Parti İlçe Başkanı Adnan Tayyiboğlu, Sarayönü Muhtarlar Denerği Başkanı Serkan Karaarslan ve Belediye Mimarı Necmettin Akmaz 2012 yılında Denizli'nin Honaz ilçesinde kutulan Klor Alkali Fabrikası'na gitti.

Tesislerin çevresel etkilerini gözlemlemek için fabrikada incelemelerde bulunan heyet, incelemeler sonucunda ilerde oluşabilecek bir olumsuzlukta sıkıntılar yaşanabileceği kanaatine vardı. Fabrikanın kurulması öngörülen alanın yerleşim yerine yakın olmasından dolayı, klor gazı gibi çok zehirli bir gazın bir aksilik durumunda sızıntıya uğrama ihtimali göz önüne alınarak bu durumun olumsuzluklara sebebiyet verebileceği öngörüldü. Bu nedenle konunun tekrar değerlendirilmesi için ilgili firma yetkilileriyle görüşüldü.

Bu kapsamda merkez mahalle muhtarları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Nihai karar için ise konunun daha detaylı incelenip ilerde yaşanabilecek olumsuz bir etkiye ilçenin maruz kalmasının önüne geçilmesine karar verildi. Gerek sağlık, gerekse çevre yönünden en uygun kararın alınabilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Hassas davranıyoruz

Konu hakkında bilgi veren Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, yaptığı açıklamada, "Biz ilçemize gelecek yatırımlara karşı değiliz ancak ilçemizin ve halkımızın geleceğini her şeyden önde tutmamız gerekir. Bu yüzden çok hassas hareket ediyorum. Bizim amacımız Sarayönü'nü yaşanabilir bir ilçe haline getirmek ve öyle kalmasını sağlamak. Bu amaçla çevreye ve sağlığa zararı dokunmayacak yatırımları getirmenin çabasındayız. Konuyla ilgili gelişmeler oldukça halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz." dedi.

Biz halkın tarafındayız

Sarayönü'ne kurulması planlanan klor alkali fabrikasıyla ilgili görüşlerini açıklayan Ak Parti İlçe Başkanı Adnan Tayyiboğlu konu hakkındaki konuşmasında, "Halkımızın yoğun isteği üzerine bu fabrikanın etkilerini yerinde görmek üzere Denizli'ye gittik. İncelemelerde bulunduk. Halkımıza rağmen bizim burada bir karar vermemiz mevzu bahis olamaz. Halk sağlığı, toplum sağlığı herşeyden önce gelir. Halkımız neyi takdir ederse bizim için asıl odur. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağımıza herkes emin olabilir. Biz hiçbir yatırıma karşı değiliz, aksine destekliyoruz ama bu yatırımların da kesinlikle sağlığı ve çevreyi tehdit etmemesi gerekiyor. Halkımızı ne derse o olur. Biz halkımızın tarafındayız." ifadelerini kullandı.

Hata yapmak istemiyoruz

Muhtarlar Derneği Sarayönü İlçe Başkanı ve Selimiye Mahallesi Muhtarı Serkan Karaarslan ise yaptığı açıklamada, "Aklımızda soru işaretleri kalmaması adına Denizli'ye giderek incelemelerde bulunduk. Fabrikayı gezdik. Fabrikanın yetkilileri ile çalışanları ile görüştük. Daha sonra dışarıda vatandaşlarla görüştük. İlçenin belediye başkanı ve kaymakamıyla görüştük. Bu görüşmeler neticesinde bir fikir sahibi olduk. Biz ilçemizin gelişmesini, insanlarımızın istihdam edilmesini isteriz ama istihdamı sağlayacak fabrikanın ilçemize bir olumsuz etki yapmasını istemeyiz. Hepimiz bu ilçede yaşıyoruz. Bizlerden sonra bizim çocuklarımız, torunlarımız yaşayacak. Gelecek nesillere daha güzel daha yaşanabilir bir ilçe bırakmanın gayretindeyiz. Yapılması planlanan fabrikanın normal şartlar altında çevreye ve insan sağlığına zararı bulunmuyor fakat bir ihmal veya kaza sonucunda oluşabilecek bir gaz sızıntısı olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden hassasiyetle çalışıyoruz. Daha detaylı inlemelerin ardından kesin karar verilecektir." şeklinde konuştu.