Kiracıya çifte zam şoku!

Kiracıya çifte zam şoku!
Kirada yüzde 25 sınırının sona ermesi ile kiracıları kötü günler bekliyor. Bundan sonra yılda iki kere enflasyon oranında artacak kiralar özellikle emekli ve asgari ücretli kiracılarla ev sahipleri arasında daha büyük sorunların habercisi gibi…

Konut kiralarında iki yıldır uygulanan yüzde 25 zam sınırı bu ay sona eriyor. Kiracıları bu aydan sonra kabus gibi günler bekliyor.

Hükümet her ne kadar kiralara sınır getirse de ev sahipleri evlerine yüzde 300’lere varan oranda zam yapıyordu. Bu durum ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıklara neden oldu, hatta tarafların davalık olmasına kadar vardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kirada sınıra gerek görmediklerini açıklamasının ardından konut kiralarında yüzde 25 olan zam sınırının sona ermesi kesinlik kazandı. Bu durumda ev sahipleri bu aydan sonra kiralara 2 kez zam yapmaya hazırlanırken, kiracılar tamamen ev sahibinin insafına kalacak gibi görünüyor.

Çünkü kirada zam sınırı Temmuz ayından sonra enflasyona göre belirlenecek. Toplam artış yıllık enflasyon oranına göre yapılacak. Yani 20 bin TL'lik bir evde oturan kiracı yıllık enflasyonun yüzde 60 çıkması durumunda yılda 12 bin TL zam yapacak. Böylece 20 bin TL kira ödeyenlerin cebinden sene sonunda oturmaya devam etmesi durumunda çıkacak para 32 bin TL'ye yükselecek.

KİRACI EVSAHİBİNİ DAVA EDEBİLİR
Ev sahiplerinin Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı yüzde 60’ları az bulduğunu söyleyen emlakçılar, ev sahiplerinin yüzde 25 sınırının kaldırılacağı Temmuz ayı sonrası serbest piyasaya geçilecekmiş gibi davrandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Ancak sınır kalksa bile yapılan zam, yıllık enflasyon oranını geçemeyecek. Bu da ortalama yüzde 60’a tekabül edecek. Bunun üstündeki zam yasal değil. Kiracı ev sahibini istediği an dava edebilir. Bu onun en yasal hakkı.

Bazı ev sahipleri yüzde 60’a takılmamak için 6 aylık kısa dönem kontrat imzalatmak istiyor. Bu da yılda çift zam demek. Temmuzda girdiniz, ocak ayına kadar ödediniz. Ocakta yeni fiyattan temmuza kadar bir sözleşme daha yapılıyor. Bu yasal değil ama bu şekilde evini kiralayanlar var. Ev sahipleri sanki 2 yılın acısını çıkartmak istercesine tavır sergiliyor.”

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.