Kış hazırlığı başladı

Kış hazırlığı başladı
 Yaz aylarının son günleri yaşanırken vatandaş kış hazırlığına başladı. Sebzeler kurutuluyor, turşular kuruluyor. Vatandaş ihtiyacı olan sebzeleri pazardan satın alıyor. Pazar esnafı ise işlerin durgun olduğunu belirtiyorTurşuluk...

 

Yaz aylarının son günleri yaşanırken vatandaş kış hazırlığına başladı. Sebzeler kurutuluyor, turşular kuruluyor. Vatandaş ihtiyacı olan sebzeleri pazardan satın alıyor. Pazar esnafı ise işlerin durgun olduğunu belirtiyor

Turşuluk ve kurutmalık sebzelerin tezgahta yerini almasıyla birlikte vatandaş kış hazırlıklarına başladı. Her yıl Ağustos ayında başlayan kurutmalık sebze ve turşu sezonu açıldı. Bugünlerde vatandaşlar, kış aylarında yemek için konservelik, kurutmalık ve turşulu ürünleri almak için çarşı-pazara gidiyor. Kurutmalık ürünlerin bayramdan sonra pahalandığını belirten Pazar esnafı bunun sebebini üretimin düşük olmasına bağlıyor.

FİYATLARDA ARTIŞ YAŞANDI

Sezonun açılmasına rağmen pazarda bir hareketlilik olmadığını aktaran Pazarı esnafı ise, bunun sebebinin ürünlerde yaşanan fiyat artışı olduğunu belirtiyor.

Pazarcı esnafı, “Kurban bayramının ardından vatandaşlar kurutmalık ve turşuluk ürünleri almaya başladılar. Havaların iyi olduğu şu günlerde kurutmalık ve turşuluk süs biberi, sivri biber, patlıcan, kornişon gibi ürünler satılıyor. Fiyatlarımız geçtiğimiz yıla oranla biraz yüksek. Bunun sebebi ise üretimin zayıf olması. Çiftçiler tarlada çalışacak eleman bulmakta zorlanıyorlar. Üretim zahmeti yüksek olan bir iş. Çiftçilere devlet destek veriyor ancak verilen destekler yeterli seviyede değil. Çiftçilere verilen destekler artarsa üretimde artar. Üretim artarsa vatandaşlar daha ucuza meyve ve sebze alırlar. Bizlerde vatandaşa ucuz ürünü temin etmek isteriz” sözlerini kullandı.

HAZIR TURŞU ALMAK DAHA MANTIKLI

Turşuluk kornişon fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen pazarcılar, vatandaşların eski yıllarda olduğu gibi evinde bolca turşu kurmadığını ifade ederek;  "Turşuluk kornişonun fiyatı cep yakıyor. Eskiden çuvalla kornişon alıp turşu kurulurdu. Şimdi bunu yapmanın pekte bir mantığı kalmadı. Çünkü evde kurduğunuz turşu hazır olandan daha pahalıya mal oluyor. Eskiden çuvalını 7 liraya sattığımız kornişonun şuan kilosu 6-7 lira” diye konuştu.

KURUTMALIĞIN TAM ZAMANI

Havaların sıcak gittiğini ve bunun da kurutmalık satışlarını artırdığını da sözlerine ekleyen pazarcılar, “Eylül ayına girdik. Kurutmalık ürünleri daha önce almayan vatandaşlarımız şuan pazara akın ediyor. Kurutmalık ürünlerin vazgeçilmezi olan sivri biber 3 liradan alıcı buluyor. Yerli dolmalık biber 2,5 liradan satılıyor. Acı süs biberi 6 liraya satılıyor. Yerli bamyanın fiyatı kalitesine göre 8-10 lira arasında değişiklik gösteriyor. Sarımsak yetiştiği yöreye ve cinsine göre 10-20 lira arasında satılıyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ ELİNİ ÇABUK TUTMALI

Talep yüksek olduğu için fiyatlarda düşüş beklemediklerinin altını çizen pazarcılar, kışlık ürün alacak vatandaşların son haftalara kalmamalarını tavsiye ederek, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Patlıcan, fasulye, biber, kornişon gibi ürünler şuan ideal fiyatlara satılıyor. Satışlarımız biraz düşük ancak önümüzdeki günlerde bir hareketlilik bekliyoruz. Vatandaşlarımız son haftalara kalmasın. Kurutmalık ürünler yakında biter. Vatandaşlarımıza kurutmalık ürünleri almak konusunda ellerini çabuk tutmalarını tavsiye ediyoruz.”

Pazarda satılan başlıca ürünlerin fiyatları ise şu şekilde: Taze fasulye 5 TL, bamya 8-10 TL, sivri biber 3-4 TL, barbunya 7 TL, kırmızı biber 3 TL, salçalık domates 2 TL, limon 7-10 TL, domates 3-4 TL.