Kışın kısa gündüzleri ''Dysaniya''yı tetikliyor

Kışın kısa gündüzleri ''Dysaniya''yı tetikliyor
Psikolog Selver Yazıcı, "Dysania" olarak bilinen kronik yorgunluk rahatsızlığı hakkında verdiği bilgilerde, "Dysania, genellikle hayatından memnun olmayan bireylerde görülür," şeklinde açıklama yaptı.

Psikolog Selver Yazıcı, "Dysania", yani yataktan çıkamama ve uzun süre yatakta oyalanma durumunun, genellikle kronik yorgunlukla bağlantılı olduğunu belirtti. Yazıcı, "Dysania'nın tıpta kesin bir tanımı yoktur, ancak genellikle uyanılmasına rağmen yatakta geçirilen uzun saatler, günlük hayata devam edememe ve hayata uyum sağlamada zorluk gibi belirtilerle kendini gösterir," dedi.

Yazıcı, bu rahatsızlığın farklı nedenlere dayandığını, bunlar arasında depresyon ve hayatından mutsuz olma durumunun başı çektiğini ifade etti. Ayrıca, kan değerlerinin düşük olması, tiroit sorunları ve vücut kitle indeksindeki düzensizliklerin de etkili olabileceğini belirtti. Ancak en yaygın nedenin depresyon olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Dysania, özellikle depresyon yaşayan ve güncel hayatından memnun olmayan bireylerde yoğun olarak görülür," diye ekledi.

Tedavi sürecinde genellikle kan testleri ve aile danışmanlık hizmetleri önerildiğini söyleyen Yazıcı, gerekli durumlarda psikolojik tedaviye yönlendirme yapıldığını da belirtti. Ayrıca, kış aylarında gündüzlerin kısa, gecelerin uzun olması, soğuk havalarda fiziksel aktivite eksikliği ve uyku düzenindeki bozuklukların dysania'nın görülme sıklığını artırabileceğini dile getirdi.

Sosyal hayattan memnuniyetsizlik ve güncel durumlardan hoşlanmamanın da bu rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çeken Yazıcı, "Dysania'nın önüne geçmek için uyku düzeni oluşturulması, düzenli fiziksel aktiviteler yapılması önemlidir. Kış aylarında özellikle hareket eksikliği, uyku düzenini olumsuz etkiler. Ayrıca, iş ve sosyal hayattaki memnuniyetsizlik de yataktan çıkamama sorununa sebep olabilir," şeklinde konuştu.

Kaynak:İHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.