Kışın nasıl beslenmeliyiz?

Uzmanlar, kış mevsiminin vücuttaki olumsuz etkisini yok etmek için bol bol C vitamini tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor...

Uzun ve sıcak geçen yaz günlerinin ardından, kış mevsimi etkisini göstermeye başladı,vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren gripten korunmak için bol bol C vitamini tüketilmelidir.

Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Artan D vitamini ihtiyacını karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat edilmelidir. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti tercih edilmelidir.

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinin başında kurubaklagiller gelmektedir. Özellikle etli kuru fasulye veya nohut haftada en az bir gün tüketilmeli. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kurubaklagiller iyi birer protein kaynağıdır.

Bu nedenle, yemeklerimize lezzet vermek ve besleyici değerini artırmak için eklediğimiz et veya kıymaya gerek kalmamaktadır. Etimizi, protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketmekte fayda var.

Kış mevsiminin geldiğinin habercilerinden birisinin de grip salgını , Vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren gripten korunmak aslında çok kolay. Çocukluğumuzdan bugüne kadar sürekli duyduğumuz uyarı, kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için bolca limon, portakal gibi turunçgillerle beslenmemiz gerektiği.

Ancak, özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir.

Salata, kışın da ideal yiyecek...

Kış mevsiminde beslenme alışkanlığında meydana gelen değişikliklerden birisinin de daha yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kontrollü tüketmeliyiz.

Yazın bolca tükettiğimiz salata da öğle ve akşam yemeklerimizin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olmalıdır. Özellikle fazla kilo problemi olan kişiler için ton balığı ile hazırlanan domates salatası, akşam öğünü için ideal bir yiyecektir.

Mevsime bağlı sebeplerden dolayı tazesini bulmakta zorlanıldığı için daha az tüketilen sebze yemeklerini, kışın da aynı sıklıkla tüketmek gerekir, dondurulmuş veya konserve edilmiş sebzeleri kullanarak yiyecekler çeşitlendirebilir.

Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamininden yoksun kalınmakta, özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitamininin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini ihtiyacımızı karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınmalı, yağ tüketimimize dikkat etmeliyiz. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti, öğünlerimizin vazgeçilmez yiyeceği olmadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi