Kışlıklar hazırlanmaya başladı

Kışlıklar hazırlanmaya başladı
Kornişon, acur, hırtlak ve biber gibi turşuluk sebzelerin tezgahlardaki yerini almasıyla birlikte vatandaş, kış hazırlıklarına başladı. Her yıl bu dönemlerde başlayan kurutma sebze ve turşuluk hazırlıkları sebze satışlarının...

Kornişon, acur, hırtlak ve biber gibi turşuluk sebzelerin tezgahlardaki yerini almasıyla birlikte vatandaş, kış hazırlıklarına başladı. Her yıl bu dönemlerde başlayan kurutma sebze ve turşuluk hazırlıkları sebze satışlarının artmasına neden oluyor.

Kışa hazırlık yapmak isteyen Sarayönülü bayanlar, turşu kurma telaşına düştü. Turşuluk ve kurutmalık ihtiyacını gidermek için bahçelerinden çıkan ürünleri ve pazarı tercih eden vatandaşlar, hazırlıklarını bir an önce tamamlamak istiyor. Turşuluk ürünlerin satışına yeni başladıklarını ifade eden pazarcı esnafı, “Eylül ayında turşuluk satışları biraz daha hareketlendi. Geçen haftadan itibaren yavaş yavaş vatandaş turşulukları talep etmeye başladı. Ürünlerimizin birçoğu yerli ve taze. Vatandaşlarımız güvenerek alıyor. Ağırlıklı olarak turşuluk süs biberi ve acı biber satılıyor. Kışın sofralarda bu ürünler beğeni ile tüketiliyor. Bu yıl havalar daha sıcak gittiği için sezonu biraz daha geç açtık diyebiliriz” diye konuştu.

Kurutmalığın tam zamanı

Havaların sıcak gittiğini ve bunun da kurutmalık satışlarını artırdığını belirten esnaflar, “Kurutmalık sebze fiyatları şu anda ucuz sayılır. Kurutmalıklar organik sebzelerden yapılıyor. Şu an domatesin kilosu 1 liradan satılıyor. Kurutmalıkların vazgeçilmezleri arasında yer alan patlıcan da 1,5 lira. Biber 2 liradan alıcı bulurken dolmalık biberin fiyatı da aynı. Sağlığa ciddi faydası olan kurutmalık biber şifa niyetine kullanılıyor. Kurutulmuş sebzeler herhangi bir risk taşımaz. Gönül rahatlığı içinde tüketilebilir” dedi.

Talebe göre fiyatlar yükselebilir

Talebin artmasıyla birlikte fiyatların da yükselebileceğini ifade eden esnaflar, “Patlıcan, fasulye, hırtlak, havuç, biber, lahana ve benzeri turşuluk fiyatları mevsim itibariyle satılması gereken fiyatların üstüne çıkmadı. Ancak vatandaşların daha fazla beklememelerini öneririm. Çünkü önümüzdeki günlerde talebe bağlı olarak fiyatlar da artabilir. Okullar açılınca ev hanımlarının çok vakti olmuyor. Tatil döneminde iken kış hazırlıklarını tamamlamalarını öneririm” şeklinde konuştu.