KIZILIRMAK OVAYLA BULUŞMALI

İklim değişikliğinin sonuçlarından olan yağış yetersizliğinin yol açtığı kuraklığın Konya Ovası’nı da çok olumsuz etkilememesi için Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hazırladığı bilgilerle Konya da su sorunu ve kuraklık tehlikesine karşı neler yapılabilir,  ilgili kurumlardan aldığımız teknik bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Önce DSİ’nin Konya’da yaptığı yatırımları aktarayım.

2003-2021 yılları arasında toplam 12.3 milyar liralık yatırım yapılarak 288 adet tesis hizmete alınmış.

Bu tesislerin iki adedi İçme suyu, 23 adedi baraj, 29 adedi gölet, 5 adedi yeraltı depolaması,67 adedi sulama tesisi, 19 adedi arazi toplulaştırma ve TİGH, 141 adedi taşkın koruma, 2 adedi de HES tesisi.

Konya da 1 milyon 815 bin 181 hektar tarıma elverişle arazi var. Sulanabilecek alan miktarı ise 818 bin 351 hektar. Ancak bunun 590 bin 765 hektar alanı sulanıyor.

Yıllık yerüstü su miktarı 2 bin 939 hektometre küp (hm3). Yeraltı su miktarı ise bin 508 hektometreküp. Toplam 4 bin 447 hektometreküp suyumuz var.

Kullanabilir su kaynağımız ise yerüstü suyunda bin 458 hektometreküp, yeraltı suyumuzda bin 508 hm3 olmak üzere 2 bin 966 hm3.

Teknik açıklamanın en heyecan verici kısmı da şöyle.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Kızılırmak havzasından Konya kapalı havzasına su aktarılması planlama işi ihalesi yapılarak çalışmalara başlanılmıştır.

Bu çalışmalar kapsamında Seyhan havzasından, Doğu Akdeniz havzasından, Manavgat Nehir havzasından, Kızılırmak havzasından su aktarılması ile ilgili alternatif çalışmalar yapılarak aktarılacak su miktarları belirlenecektir.

Suda tasarruf çağrısı yapıyoruz.

Ama yağışların çok yetersiz oluşu hepimizi kara kara düşündürüyor. Çünkü olmayan bir şeyin tasarrufu da olmaz.

Biz bugünden tasarruf yapmak zorundayız.

Göksu nehrinden gelecek su henüz tam olarak Konya Ovasıyla buluşmadı.

Ancak içme suyuna katkısı nedeniyle önemli bir kaynak olduğunu inkar edemeyiz.

Yapılan gölet ve barajlardaki durumu yerinde görmeden bir yorum yapmam uygun değil. Su salımı esnasında patlayan yerler olduğu söylentisi var.

Bu söylentinin doğruluğunu yerinde yapacağımız inceleme sonucu aktaracam.

Kızılırmak havzasından gelecek suyun Cihanbeyli, Altınekin, Sarayönü, Kadınhanı ilçesi arazilerinin de içinde olduğu platoda çiftçilik yapan vatandaşların yıllardır beklediği bir müjde.

Ne zaman gerçekleşir çok belli değil.

Ama Gonyalı tabiriyle ‘ucu’ ganatılmış. Bu su Konya Ovasının büyük bölümü kapsayan platoda yapılan ve çok az verim veren kuru tarımı, sulu tarıma dönüştürecek.

Hububat üretiminin yanında küçükbaş hayvancılığın da yaygınlaşmasını sağlayacaktır.

Onun için bu projelerin acil hayata geçirilmesi stratejik öneme sahiptir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü projesinin özünü “Tarımsal üretim olmadan gıdanın güvenliği ve sürdürülebilirliği de mümkün değildir” açıklaması oluşturdu.

Allah’ım bizleri kıtlıkla imtihan etmez inşallah. Hepimize hayırlı bir hafta diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi