KKM'nin devlete zararı belli oldu

KKM'nin devlete zararı belli oldu
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kur korumalı mevduattan kaynaklanan toplam zararın 833 milyar TL olduğunu kaydetti. Karahan, asgari ücret hakkında ise "Bir numaralı risk değil" dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Merkez Bankası Kanunu gereğince bankanın uyguladığı politikalar ve faaliyetlerine ilişkin milletvekillerine sunum yaptı. Karahan, konuşmasında Kur Korumalı Mevduatın (KKM) devlete getirdiği zararı da açıkladı.

TBMM’de ilk kez sunum yapan Karahan, enflasyon hedeflerinin gerçekçi olduğunu belirterek, hedefi bütün verilerle birlikte yeniden gözden geçirdiklerini söyledi. Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Karahan, "Enflasyonla mücadele programımız kesinlikle sıcak para üzerinden değil.

Talep üzerinden, talebi kontrol ederek enflasyonu düşürme amaçlı. Bununla birlikte enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarında bozuklukları düzeltme amaçlı. Bu beklentilerde ve fiyatlama davranışlarında düzelme oldukça zaten ithalat da normalleşecek. Bununla birlikte cari açıkta kalıcı iyileşme olacak" dedi.

KKM’NİN ZARARI 833 MİLYAR
KKM’den kaynaklanan zarar ile ilgili bir soruya Karahan, "KKM’ye olan talep azaldı. 70 milyar doların altına geldik. Kademeli bir azalma öngörüyoruz. KKM kaynaklı toplam zarar 833 milyar TL. Bu zararın büyük kısmı kur farklarından kaynaklanıyor” diye cevap verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB başkanını görev süresi dolmadan değiştirme yetkisini iptal etmesi üzerine Karahan, "Bu karar oldukça kapsamlı, Merkez Bankası’na özgü değil. Benim yorum yapmam doğru olmayacak" ifadelerini kullandı.

Karahan, düşük faiz oranlarına sahip bir ülkenin para birimini borçlanarak, yüksek faiz oranlarına sahip başka bir ülkenin para birimine yatırım yapma anlamına gelen carry-trade ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"CARİ AÇIĞI MAKUL SEVİYEYE ÇEKMEK İSTİYORUZ"
"Enflasyon mücadelemiz carry trade üzerinden değil. Talebi kontrol ederek enflasyonu düşürme amaçlı çalışıyoruz. Cari açık geçen sene 60 milyar dolardı, şimdi 30 milyar dolar seviyesine geldi. Daha makul seviyeye çekmek istiyoruz. Faiz arttıkça carry-trade daha cazip hale geliyor.

Rezervlerde yaşadığımız iyileşmenin üçte biri yurt dışı kaynaklı, üçte biri bireysel, geri kalanı tüzel kişiliklerden geliyor. Yurt dışından gelen kalemin yarısı carry-trade kaynaklı."

Merkez Bankası çalışanlarına verilen performans ödemeleri hakkında bilgi veren Karahan, "Performans ödemesi, çalışanların bireysel performansını teşvik etmek amacıyla kullanılan bir sistemdir. 1980'lerden beri uygulanıyor. Her çalışanımıza vermedik. Performansa göre ödemeler yapıldı. 1-2 maaş arasında tazminat ödemesi yapıldı" dedi.

"ASGARİ ÜCRET BİR NUMARALI RİSK DEĞİL"
Karahan, asgari ücretle ilgili sorulara, "Asgari ücret bir numaralı risk değil. Karar verici değiliz, enflasyon hedefleri belirlenirken varsayımlar yapmak zorundayız. İfadelerimiz tavsiye niteliğinde değil" yanıtını verdi.

Kaynak:HABER MERKEZİ