KOAH ölümcül bir hastalıktır!

KOAH ölümcül bir hastalıktır!
Tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalık olduğu için ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.KOAH'ın 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20 civarında görülme sıklığı...

Tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalık olduğu için ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.

KOAH'ın 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20 civarında görülme sıklığı bulunuyor. Toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH hastalığına rastlanırken sadece 10 hastadan biri doktora başvurarak doğru tanı alabiliyor.

Sarayönü Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Fethi Yönet, 18 Kasım dünya KOAH günü olması nedeniyle konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

KOAH tehlikesi ile ilgili konuşan Uzman Dr. Fethi Yönet, "Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda yaklaşık 3 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de %5.5'inden sorumludur. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin %61.5'i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir." dedi.

Nefes darlığına dikkat

KOAH'da en sık görülen yakınmaların nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma olduğunu belirten Yönet, "Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar" şeklinde konuştu.