KOAH’ın en büyük nedeni sigara!

KOAH’ın en büyük nedeni sigara!
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Elif Uzar, sigaranın KOAH hastalığını tetikleyen en önemli faktör olduğuna dikkat çekerek, koronavirüse yakalanan KOAH hastalarının çok daha fazla olumsuz etkilendiğini söyledi.Uzar,...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Elif Uzar, sigaranın KOAH hastalığını tetikleyen en önemli faktör olduğuna dikkat çekerek, koronavirüse yakalanan KOAH hastalarının çok daha fazla olumsuz etkilendiğini söyledi.

Uzar, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “KOAH dünyada genellikle sigara kullanımı ile ilgili olsa da dış ortam ve iç ortam hava kirliliği mesleki maruziyetlerde önemli etkenler arasındadır. KOAH risk faktörü ile temasa devam ettiği sürece gelecek yıllarda KOAH prevalansı ve yükünün artacağı öngörülmektedir. KOAH’lı hastalarda sigara içen ve içmeyen grup karşılaştırıldığında sigara içmeyen grupta semptomlar daha az görülmektedir.”

Nefesinizi koruyun

KOAH’lı hastalarda yaş faktörüne de dikkat çeken Uzar, “Yapılan çalışmalarda bununla ilgili net bir cevap bulunamamıştır. Sadece yaşın yaşam boyu daha fazla temasla ilgili mi olduğu henüz net bir şekilde bilinmemektedir. KOAH’lı hastaların tanısında önemli olan fakat hastalar tarafından önemsenmeyen semptomların başında öksürük ve balgam gelir. Hastalar tarafından genellikle sigara içimine bağlı olduğu düşünülür. Mevcut şikayetlere nefes darlığı eklendiğinde efor kapasitesi sınırlandığında hastalık olabileceği düşünülerek doktora başvururlar. Hastalardan alınan anamez, yapılan fiziki muayene bulgularıyla birlikte laboratuar bulgularıyla tanı doğrulanır.” dedi.

Tedavide erken tanı çok önemli

“KOAH tedavisinde de erken tanı önemlidir” diyen Uzar, “Hastalar ne kadar erken dönemde başvururlarsa ve sigarayı bırakırlarsa hastalığın ilerlemesi engellenir. Çünkü KOAH zararlı gaz ve partiküllerin neden olduğu hava yolunun havayolu ve/veya alveüler anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ve solunumsal semptomlarla karakterize yaygın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.” şeklinde konuştu.