Koçaş "can suyu olacak"

Koçaş "can suyu olacak"
Sarayönü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Koçaş, gerekli şartları taşıyan esnafların Kosgeb kredilerinden yararlandığını söyledi. Düşük miktarlarda olsa da birçok esnafa kredi çıktığını belirten Koçaş, "KOSGEB...

Sarayönü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Koçaş, gerekli şartları taşıyan esnafların Kosgeb kredilerinden yararlandığını söyledi. Düşük miktarlarda olsa da birçok esnafa kredi çıktığını belirten Koçaş, "KOSGEB kredileri esnafımıza can suyu olacak" dedi.

Daha önce başvuruları yapılan sıfır faizli KOSGEB kredilerinin ödenmesine kısa bir süre sonra başlanacağını hatırlatan Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş, bu sevindirici haberin esnaf ve sanatkar açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başkan Koçaş, "Gerekli şartları taşıyan esnaflarımız bu kredilerden yararlanacak. KOSGEB kredileri, zor durumda olan esnaflarımıza can suyu olacak ve kredilerin kullanılmasıyla birlikte piyasalar bir nebze olsun rahatlayacak" dedi.

"Kredi garanti fonu destek verecek"

Sıfır faizli kredide KOSGEB in Kredi Garanti Fonu (KGF) ile protokol imzalayarak işbirliği yapacağını belirten Başkan Koçaş, "Teminat sorunu yaşayan esnaflarımız için Kredi Garanti Fonu da destek verecek. Teminat sorunu olmayan esnafa ödemeler en kısa sürede başlayacak. Teminat sıkıntısı olanlar ise KGF ye başvuruda bulunarak bu sorununu çözecek. Kullanılan krediler bir yıl sonra üçer aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ayda geri ödenecek" açıklamasını yaptı.

Ciroya göre kredi

Sonuçların açıklanmasının ardından kullandırılan kredi miktarında ciddi oranlarda düşüş gözlendi. 50 bin TL'lik standart ödeme yerine firmaların cirolarına göre bir algoritma hazırlanınca esnafın limiti 20 bin, küçük işletmelerinki ise 30 bin TL'ye çekildi. 50 bin TL'lik destekten 10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip firmalar yararlandı.

Sahte SMS'lere dikkat!

KOSGEB kredileri dolandırıcıların da radarına girdi. Kurumun kredi alacak esnaf ve KOBİ'leri cep telefonu mesajıyla bilgilendirilmesini fırsat bilen dolandırıcılar piyasaya yaklaşık 1 milyon sahte SMS sürdü. Kurumdan destek bekleyen esnafın umutlarını kendi dolandırıcılık ağlarına çekmeye çalışan uyanıklar, firmalardan kişisel bilgiler talep ediyor. İşletmelerden kredi kartı gibi şahsi bilgilerinin yanı sıra şirket bilgileri de isteniyor. Konuyla ilgili uyarıda bulunan kurum yetkilileri, KOSGEB'in işletmelerden hiçbir şekilde para ve şirket bilgisi istemediğini ifade ederek, şirketleri SMS dolandırıcıları konusunda uyardı.