Koçaş'tan ahilik mesajı

Koçaş'tan ahilik mesajı
Sarayönü Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hasan Koçaş, yaptığı yazılı açıklama ile esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftası’nı kutladı.Açıklamasında son günlerde yaşanan ekonomik krizi de değerlendiren Koçaş, içinde...

Sarayönü Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hasan Koçaş, yaptığı yazılı açıklama ile esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftası’nı kutladı.

Açıklamasında son günlerde yaşanan ekonomik krizi de değerlendiren Koçaş, içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılardan Ahilik ve lonca geleneğiyle geleneği ile kurtulabileceğimizi kaydetti.

İslam ahlakının ticaret ve üretimdeki yansıması olan Ahilik kurumunun aynı zamanda gerçek bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlatan Sarayönü Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hasan Koçaş, ticaret ve meslek erbabının hızla ve samimiyetle Ahilik mantalitesine sarılması gerektiğini ifade etti.

Ahiliğin toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir medeniyet olduğunu belirten Koçaş, "Ahilik şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Yani maddi zenginlik, manevi zenginlikle birlikte olmalıdır. Ahilik anlayışının öncelendiği bir toplumda üretmeden,  çabalamadan ulaşmak mümkün olmadığı gibi, gayri ahlaki bir usulle para kazanma ve zengin olma yolları da kapalı idi.

Çalışmak ve üretmek,  alın teri ile kazanmak Ahilikte bir “ahlak” kuralı halini almıştı. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalı idi. Ahilik halkın sırtından geçinenlere,  haksız kazanca, hileli işlere, rüşvete hele hele bir köşeye çekilip tembel tembel oturanlara karşı çıkmış, onlarla mücadele etmiştir.

Ahilik düzeninde, kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak,  hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde “hırs” ve bencillikten uzakta durmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir pir’den, üstattan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için herkese saygı, sevgi göstermek, Ahiliğin mutlaka uyulması gerekli görülen,  ahlak ve görgü kurallarını oluşturuyordu." şeklinde konuştu.

Ekonomide son günlerde dövizdeki yükseliş ile birlikte yaşananların Ahilik ve lonca geleneğinden gelen Türk milletine yakışmadığını vurgulayan Koçaş, “Ekonomide son günlerde Ahilik ve lonca geleneğinden gelen bu millete hiç yakışmayan davranışları üzülerek müşahede ediyoruz. Dövizi bahane edip yerli ürünlere zam yapan esnaf ile yangına körükle giden sosyal medya düşkünlerini protesto ediyoruz. Hele bir de bindiği dalı kesen stokçular var ki, gerçek kriz kaynağı Ahilik ahlakından nasiplenmemiş bu kişilerdir” dedi.