Koku için yerinde inceleme

Koku için yerinde inceleme
Sarayönü'nün yıllardır çektiği koku problemlerini çözüme kavuşturmak için kurulan "Kokuya Hayır Platformu" ilçeyi rahatsız eden kokuların kaynağı olduğu tahmin edilen işletmelerde yerinde incelemelerde bulunarak tesis yetkilileriyle...

Sarayönü'nün yıllardır çektiği koku problemlerini çözüme kavuşturmak için kurulan "Kokuya Hayır Platformu" ilçeyi rahatsız eden kokuların kaynağı olduğu tahmin edilen işletmelerde yerinde incelemelerde bulunarak tesis yetkilileriyle görüştü. Ceta Kompost ve Atak Tavukçuluk tesislerinde incelemelerde bulunan heyet, kokunun kaynağını tespit etmeye çalıştı. Heyetin görüştüğü her iki işletme yetkilisi de kokunun kaynağının kendileri olmadığını iddia etti.

İlk olarak Ceta Kompost tesislerine giden heyet, işletme yetkilisi Bayram Ceylan ile görüştü. Ceylan, "Koku gece gündüz sıcaklık farklarının çok olduğu zamanlarda olur. Hem amonyak hem de azot dediğimiz gazlar hava sıcaksa yükselir, soğuksa çöker. Gündüz ısınıp yükselen gazlar, gece hava soğuyup çöktüğünde hakim rüzgar ne tarafa eserse koku oraya çöker. Siz bu kokunun buradan olduğuna emin misiniz? Yanlış biliyorsunuz. O kokunun olduğu saatte, ne burada, ne de şüphelendiğiniz diğer yerde koku olmaz. Koku beş altı saat sonra, ısı farkı oluştuğunda olur. Ben size dürüstçe izah edeyim. Ben olmaz demiyorum ama komposttan kaynaklanacak koku bir yılda beş gün olmaz. Ayrıca benim filtre sistemim var. Eğer bu dediğinizi fabrikanın kurulduğu 2011 yılı için konuşuyorsanız o zaman haklısınız. 2010 yılında kurulduk 2011 yılında fule döndük. Buradan kaynaklanacak koku mart sonu ve eylül sonu gibi olabilir. Bu tarihlerde de 3-5 gün olur. Benim makinelerim var. Benim fanlarım var ve otomatik çalışır. Birazdan sizi gezdirip ispatlayacağım" dedi.

Ben her şeye varım

Koku konusunda üzerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduğunu anlatan Ceylan, "Ben her türlü yardıma da, yatırıma da, mücadeleye de varım. Bunları yapmazsam siz halkısınız. Ben son dört senede 150-200 bin lira yatırım yaptım. Ben 24 saat çalışıyorum. Benden kaynaklansa bu koku her gün olur ama dediğiniz koku belli günlerde oluyor. Türkiye'deki beş fabrikanın üçünü ben kurdum. Dünyada kokuya neden olmadan üretim yapan tek tesis Hollanda'da. Ben şimdi yine ölçüm yaptıracağım. Parasını yatırdım yakında ölçüm yapacaklar. Onlar geldiğinde sizde gelin. Ben ölçüm için gelecekler diye üretimimi durduramam. Ben ayda 4 bin ton kompost üretirim. Geçen yıl sattığım kompost 36 bin ton. Ben her türlü önlemi aldım. Bana şunu yapın derlerse onu yapmaya da hazırım. Koku kimdense şüphelendiğiniz işletmelerin yetkililerini bir araya toplayın. Siz de toplanın. Vatandaşı da toplayın. Üçümüze çıkarın başkanımda gelsin, ilçe başkanımda gelsin. Konuşalım. Ben her şeye varım." Şeklinde konuştu.

Görüşmenin ardından, heyete ölçüm raporlarını gösteren Bayram Ceylan, daha sonra tesisi gezdirdi. Tesiste incelemelerde bulunan heyet, incelemelerini tamamladıktan sonra Atak Tavukçuluk tesislerine geçti.

 

"Koku bizden değil"

Atak Tavukçulukta işletme yetkilisi Rıfkı Kurşun ile görüşen heyet, tesisleri gezerek, tavuk gübresi kurutma bölümünde incelemede bulundu. Gübre kurutma bölümünde doğal olarak koku olacağını belirten Kurşun, "Burada hayvan dışkısını kurutup gübre haline getiriyoruz. Tabi ki koku olacak ama bu koku burada kalır. Bu kokunun Sarayönü'ne gelmesine imkan yok. Sarayönü'ndeki koku ya gece oluyor, ya da sabaha karşı. Benim tesisimde saat 17:00'den sonra hiç kimse kalmaz. Bir kere gece bizde üretim olmaz. Siz bana koku sizden geliyor derseniz ben her şeyi yapmaya hazırım. Ne yapılacaksa yapalım. Sıkıntı bendense ben gerekeni yapmaya hazırım." dedi.

Görüşmelerin ve incelemelerin ardından bir sonuç elde edemeden ilçeye dönen heyet, her iki tesisin açıklamalarından da tatmin olmadıklarını, kokunun kaynağı olduğu tahmin edilen işletmelerin yetkileri ile birlikte toplantı yaparak tekrar çözüm arama yoluna gideceklerini açıkladı.