Kokuyla topyekün mücadele başlatıldı

Kokuyla topyekün mücadele başlatıldı
Sarayönü, yıllardır yaşam kalitesini ve sağlığı etkileyen pis kokulara maruz kalıyor. Her yaz dönemi pis kokularla başı belada olan ilçe halkı, yine şu günlerde kapısını penceresini açamaz duruma geldi. Sarayönü'nde her...

Sarayönü, yıllardır yaşam kalitesini ve sağlığı etkileyen pis kokulara maruz kalıyor. Her yaz dönemi pis kokularla başı belada olan ilçe halkı, yine şu günlerde kapısını penceresini açamaz duruma geldi. Sarayönü'nde her yıl yaz aylarında ortaya çıkan tiksindirici koku, vatandaşı çileden çıkarmaya devam ediyor. Hemen hemen her gün ağırlıklı olarak akşam saatlerinde Sarayönü ilçe merkezini kaplayan kokuya, yıllardır çözüm bulunamıyor.

Kokulardan dolayı cinnet geçirme noktasında gelen ilçe halkı, örgütlenmeye karar verdi. Sosyal medyada başlatılan kampanya ile bir araya gelen vatandaşlar, platform oluşturarak, koku probleminin çözümü için sonuna kadar mücadele etmeye karar verdi. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak ve Ak Parti İlçe Başkanı Şükrü Tınas, verdiği destekle vatandaşların arkasında yer aldığını belirterek hukuki çerçevede her türlü mücadeleyi vereceklerini söyledi. Kokuyla mücadele platformunun aldığı karar çerçevesinde öncelikle kokunun nedeni olan tesis işletmecilerinden çözüm üretmesi istenecek. Bunun sonuç vermemesi üzerine halkın savcılığa bireysel suç duyurusunda bulunması için çalışma başlatılacak. Bundan da sonuç alınamaması durumunda yasalar çerçevesinde eylemler gerçekleştirilecek.

Sarayönü, yıllardır çektiği koku problemlerinin çözümünde altı yıldır bir arpa boyu yol alamadı. Bugüne kadar denenen tüm yaptırımlar yetersiz kaldı. Hiç bir sonucun alınamadığı koku çıkmazında, geçtiğimiz yıllarda yapılan girişimler hiçbir etki göstermedi.

Havaların ısınmasıyla birlikte koku kâbusu yeniden başladı. Geçtiğimiz yıllarda da ilçe ve bölge halkını rahatsız eden ve halen bir türlü çözüme kavuşturulamayan koku sorunu yine gündeme geldi. Bölgede faaliyet gösteren bazı tesislerinden yayılan kötü kokular nedeniyle günün belli saatlerinde ilçe merkezinde hiçbir kapı, pencere açılamazken, yayılan kokular ilçede yaşayan vatandaşlar için zulüm haline geliyor.

Kararlılık mesajları verildi

Pis kokulardan bunalan ilçe halkı, sosyal medya üzerinden örgütlenerek bir toplantı gerçekleştirme kararı aldı. Perşembe akşamı Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda bir araya gelen vatandaşlar, çözüm yolları üzerinde istişare etti. Toplantıya katılanlar arasında Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak ve Ak Parti İlçe Başkanı Şükrü Tınas da yer aldı. Belediye Başkanı Nafiz Solak, yaşam konforu ve sağlık açısından problem oluşturan kokuların ortadan kaldırılması için yasal çerçevede hukuki yöntemlerle hareket edilmesi gerektiğini savundu. Halkı yönlendirmek için bir komisyon oluşturulması gerektiğini belirten Solak, "bir avukatla hukuki süreçler görüşülüp yol haritası belirlemeliyiz. Mücadelemizi hukuki çerçevede yaparsak sonuca ulaşırız. Kokuya neden olan tesisler, parayı kazanıyorsa beledini de ödeyip gereken yatırımları yapacak. Bunun başka bir alternatifi yok." dedi.

Ak Parti İlçe Başkanı Şükrü Tınas ise "Bu koku sorununu ortadan kaldırmamız şart. Kokuya neden olan tesislerin sahipleri, bedeli neyse ödeyerek çözüm bulmalı. Filtre ise filtre kuracaklar. Başka bir yatırım gerekiyorsa onu yapacaklar. Halkın yaşam kalitesi ve sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yok. Bende bu haklı girişimin içerisinde yer alacağım. Korkuteli'nde de bu iş yapılıyor ama böyle sıkıntılar yok. Lanet, dayanılmaz bir koku. Mutlaka bu çözülmeli." dedi.

Platform kuruldu

Toplantının sonunda koku probleminin ortadan kaldırılması için yol haritası belirleyen vatandaşlar, ilk olarak bir platform kurdu. Platform başkanı, sosyal medyada örgütlemeyi başlatan Temirhan Bataş oldu. Gönüllülerden oluşan platform alınan kararlar çerçevesinde öncelikle tesis yetkilileri ile görüşerek çözüm talep edecek. İşletme sahiplerinin buna yanaşmaması durumunda ilçe halkı yönlendirilerek herkesin bireysel olarak suç duyurusunda bulunması yoluna başvurularak hukuki yollardan çözüm aranacak. Bununda çözüm olmaması durumunda yasal çerçevede eylemler gerçekleştirilecek.

Adres belli, çözüm belli

İlk olarak altı sene önce gündeme gelen, yaz aylarında daha sık konuşulmaya başlanan koku ile ilgili olarak siniri bozulan vatandaşlar, çözüm konusunda kararlılıklarını dile getirdi. İlçe halkının kokudan oldukça rahatsız olduğunu belirten Kokuyla Mücadele Platformu Başkanı Temirhan Bataş, "Kurduğumuz platforma siyasi bir anlam yüklemek isteyenler olabilir ama bizim derdimiz sadece memleket meselesi ve ilçenin bu pis kokulardan kurtulması. Bir sorun olduğunda ilçe halkımız çok zor bir araya geliyor. Şükürler olsun ki bu sefer öyle olmadı. Vatandaşlarımız büyük ilgi gösterdi. Bu pis kokular bizim kaderimiz değil. Sarayönü'nün her tarafını saran bu kokular, oldukça rahatsızlık veriyor. İnsan sağlığını tehdit edip etmediğini bilmiyoruz. Ama konu hakkında bilgisi olanlar sağlığa büyük zararları olduğunu söylüyor. Bu kokuların adresi nereden geldiği belli. Bu, gün yüzü gibi aşikar. Artık kaderimize boyun eğmeyeceğiz. Belki sürekli Sarayönü'nde kalmayanlar akşam saatlerinde daha yoğun hissedilen bu kokunun nereden geldiğini anlayamayabilir ama Sarayönü'nde ki vatandaşlarda, Sarayönü'nde kalan yetkili ve etkili isimlerde bu kokuların kaynaklarının neresi olduğunu çok iyi biliyor. Öyle veya böyle bu tesis sahipleri gerekli yatırımları yapacak. Bunun başka alternatifi yok. Hiç kimse bizim yaşam kalitemizle oynayamaz." dedi.

Böyle nereye kadar

Sarayönü halkının burun direklerini sızlatan koku hakkında tüm yetkili ve etkili isimlerin desteği ile yasal çerçevede her yola başvuracaklarını anlatan Bataş, "Kaç yıldır aynı çileyi çekiyoruz. Bazı kesimlerden ekonomi ve istihdam konusunda getirileri ön plana çıkarılarak, bu işletmeler korunmaya çalışılıyor. Kokuya sebebiyet veren bu işletmeler Sarayönü ekonomisi için önemli olabilir. Birçok insana istihdam sağlayan bu işletmelerin yöneticileri, bulunduğu yerde yaşayan insanlara da hassasiyet göstermeli. 'Sarayönü'ne getirisi var' diye de buna göz yumulamaz ki. Getirdiğinin yanında götürdükleri ne olacak peki? Buna kaş yaparken göz çıkarmak denir. Bu koku Sarayönü'nün kaderi olamaz. İşletmelerin yönetimi artık bu kokunun önlenebilmesi için girişimde bulunmalı. Onlar görevlerini yapmıyorsa, biz hukuki çözüm yollarına başvuracağız" şeklinde konuştu.