KOMBASSAN KONYA'NIN DEĞERİ

1990’ lı yıllarda ülkemiz kalkınsın ‘üretim- istihdam ve ihracat’ yapılması için fabrikalar kurulsun düşüncesiyle Yozgat, Uşak, Konya gibi illerde yurt içinden, yurt dışında çalışan vatandaşlarımızdan ve hatta yabancı ülke vatandaşlarından da hisse alımları ile başlatılan Holdingleşme belli bir dönem sonra hissedarlarına kara günler yaşatmaya başlamıştı.

Çoğu tabela olan holdingler ağzı laf yapan aracılarla milyonlarca lira değerinde o günkü para birimi olan Mark ve Dolar toplamışlar, resimlerle fabrika temelleri atmışlardı.

Bunların arasında Yönetim Kurulu Başkanlığını Haşim Bayram’ın yaptığı bugün adı Bera olan Kombassan Holding gibi yatırım ve üretim yapan fabrikalar kuran holdinglerde vardı.

O yıllarda devlet idaresinde söz sahibi olanlar ile 28 Şubat süreciyle etkili hale gelenler kamuoyunda ‘İslami Holding’ adı verilen bu kuruluşlara destek vermek bir yana, tam manasıyla köstek oldular.

Nasıl mı?

O günlerde kendisiyle görüştüğüm Haşim Bayram, İstanbul da helikopter içinde yaşadığı bir olayı bana anlattığında çok etkilenmiştim. Yani milyonlarca lira değerindeki parayı yöneten bir insanın o düşüncede olanların yanında hiç değerinin olmadığını anladım.

Kombassan, İttifak, Yimpaş gibi çok ortaklı holdinglere karşı bir ön yargı vardı. Bu ön yargı yüzünden maalesef milletin alın teri olan parası çar-çur edildi.

Adı büyütülenlerin başında olduğu ve daha çok ithal ürünlerle piyasa yapan holdingler destek görürken, üretim amaçlı holdingler hep kösteklenince sonuç da kaçınılmaz olacaktı.

Kombassan kuruluşundaki adını Bera olarak değiştirdi. Hissedarlarının hakkını korumak için SPK ya girdi. Ama olumsuzluklar yakalarını bırakmadı.

Şimdi Holdingin başında devlet tecrübesi olan TBBM de görev yapan Ali Rıza Alaboyun var. Alaboyun holdingi doğru yönetmenin yanında Avukatların yönlendirmesiyle açılan davalarla da baş etmek için mücadele ediyordu.

Almanya da, Türkiye de yüzlerce dava açılmış. Dava açan hissedarların çoğunluğu “Biz Holdinge borç para verdik” ifadesiyle mahkeme kararları sonucu alacaklarını faiziyle birlikte almışlardı.

Ödenen ve ödenecek paralar holdingin içini boşaltmaya doğru gidince yapılan mücadeleler sonucu TBMM’den bir yasal düzenleme çıktı.

Düzenleme SPK’da ki çok ortaklı şirketlerin önünü açarken, Başkan Alaboyun da dün basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Yatırım, üretim ve istihdamın önünü açacak bu düzenleme için önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Ardından da “Bundan sonra stratejik ve katma değeri yüksek yatırımlarımızla bize güvenen hissedarlarımızın yüzünü güldüreceğiz” dedi.

Ancak bugün Başkan Alaboyun’un şu cümlesi ile yazımızı noktalamak istedim. Kombassan yani Bera Holding Konya’nın bir değeridir. Konyalıların sahip çıkmasını arzu ediyoruz.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi