KOMPEN Avrupa’da söz sahibi olmak istiyor

KOMPEN Avrupa’da söz sahibi olmak istiyor
Sarayönü’nde PVC pencere, kapı ve cam sistemleri üreterek çeyrek asırda gerçekleştirdiği 300 milyon dolarlık ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayan Kompen, sektörün anavatanı Avrupa’da söz sahibi olmak istiyor.Ladik mahallesinde...

Sarayönü’nde PVC pencere, kapı ve cam sistemleri üreterek çeyrek asırda gerçekleştirdiği 300 milyon dolarlık ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayan Kompen, sektörün anavatanı Avrupa’da söz sahibi olmak istiyor.

Ladik mahallesinde 25 yıl önce 3 bin ton kapasiteyle üretime başlayan Kompen, yıllar içerisinde bunu 10 katına çıkararak 30 bin tona ulaştı.

Firma, ülkelerin mimari yapıları, coğrafyası ve iklim şartlarına göre uzun yıllar gerçekleştirdiği mühendislik ve Ar-Ge çalışmalarıyla, 35 ülkenin yanı sıra Avrupa'nın gelişmiş pazarlarına ürünlerini ihraç eder duruma geldi.

Türkiye'nin PVC profil, kapı, pencere ve ısıcam üretimi yapan ilk entegre tesisi olan firma, Orta Asya'dan Güney Amerika'ya, Avrupa'dan Afrika'ya kadar dört kıtaya ürünlerini ihraç ediyor.

Firma, bugüne kadar yaptığı altyapı yatırımları ve Ar-Ge çalışmalarıyla ürettiği PVC sistemleriyle, yurt dışında Türkiye markası olmanın gururunu yaşıyor.

Şirketin Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, katma değeri yüksek ürünler geliştirerek, ihracatla ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi.

"Geniş bir coğrafyaya hitap ediyoruz"

Toplam üretimin yarısını yurt dışına gönderdiklerini dile getiren Küçükşehir, çok geniş bir coğrafyaya hitap ettiklerini vurguladı.

İlk ihracatı 1996 yılında Belçika'ya gerçekleştirdiklerini belirten Küçükşehir, "Geçtiğimiz 25 yıl boyunca 300 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bunun 200 milyon dolarlık kısmını son on yılda gerçekleştirdik. Bugün 35'ten fazla ülkede ürünlerimizi görmek mümkün." dedi.

"Cari açığa olumlu katkı sunuyoruz"

Küçükşehir, petrokimyanın Türkiye'de cari açığı etkileyen bir sektör olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Tüm üreticiler hammadde kalemlerinin birçoğunu yurt dışından getirmek zorunda. Bu da cari açığa neden oluyor. Üretimimizin yarısını yurt dışına göndererek ihracat katkısıyla bu cari açığa olumlu bir etki sağladığımızı düşünüyorum. Hem istihdam olarak hem de yurt dışından ihracat geliri elde ederek ülkemize katkı sunuyoruz. 2020 yılını 10 bin ton ürün satışından 20 milyon dolarlık bir ihracat getirisiyle tamamladık."

"Anavatanına ihracat yapmak gurur verici"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan sıkıntıları en az kayıpla atlattıklarını kaydeden Küçükşehir, küresel ekonomideki durgunluğa rağmen 2020 yılını başarılı bir şekilde tamamladıklarını ifade etti.

Geliştirdikleri ürünlerle sektörün anavatanı Avrupa'da da tercih edilir hale geldiklerini ve uzun vadede söz sahibi olmayı hedeflediklerini belirten Küçükşehir, şöyle devam etti:

"Uzun bir zaman Avrupa pazarından uzak kaldık. Geliştirdiğimiz yeni ürünlerle son yıllarda artık o pazarda da tercih edilir hale geldik. Bu bize gurur veriyor. Çünkü bu sektör Avrupa kaynaklı bir sektör. Türkiye'de kırk yılı aşkın süredir bu sektörde faaliyet gösteren firmalar var ama bugün kırk yıldan sonra Avrupa'ya yani anavatanına bu ürünleri gönderebiliyoruz. Bu bizim için gurur verici. İnşallah ilerleyen süreçte bu başarımızı daha da arttırmak istiyoruz."