Kömür vatandaşı yakıyor

Kömür vatandaşı yakıyor
Havaların soğumasıyla birlikte kış hazırlıkları da başladı ancak odun kömür fiyatlarındaki artışlar vatandaşın cebini yakıyor. Dolar fiyatlarındaki yükseliş, hayatın her anında vatandaşı etkiliyor. Geçtiğimiz yıl...

Havaların soğumasıyla birlikte kış hazırlıkları da başladı ancak odun kömür fiyatlarındaki artışlar vatandaşın cebini yakıyor. Dolar fiyatlarındaki yükseliş, hayatın her anında vatandaşı etkiliyor. Geçtiğimiz yıl 200 Dolar olan ithal kömürün fiyatı 290 Dolar a dayandı. Türk lirası ile 780 lira olan kaloriferlik kömür bugün 1.070 liradan satışta.

Kömür sektöründe faaliyet gösteren Serkan Karaarslan, bu yıl alışılmışın dışında kömüre çok ciddi zamlar geldiğini söyledi. Kömür piyasasının allak bullak olduğunu ifade eden Karaarslan, "Sarayönü'nde kömür alacak bir insan kışı bitirmek için en az 2-3 ton kömür almak durumunda. Şu koşullar altında ne biz kazanıyoruz ne de halkımız. Halkta mağdur, bizde" dedi.

Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte odun ve kömür satışları başlarken vatandaşlar, kömür fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade ediyor.

Sarayönü'nde her yıl yaklaşan kış mevsimiyle birlikte kışlık yakacak temin etme telaşına giren vatandaşlar bu sene aynı telaşı yaşamaya başladı. Sarayönü'nde kış mevsiminin çok çetin geçmesi sebebiyle vatandaşlar odun ve kömürün en iyisini almak istiyor. Odun ve kömür fiyatlarının geçen yıllara oranla yüksek olduğunu kaydeden vatandaşlar, odun ve kömür fiyatlarının cep yaktığını ifade ettiler. Döviz kurlarının da sürekli değişmesi ve artmasıyla birlikte geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl bir hayli yüksek olan yakacak fiyatları vatandaşların cebini yakıyor.

Yarının ne getireceğin bilmiyoruz

Sarayönü'nde kömür sektöründe faaliyet gösteren Serkan Karaarslan, bu yıl alışılmışın dışında kömüre çok ciddi zamlar geldiğini söyledi. Kömür piyasasının allak bullak olduğunu ifade eden Karaarslan, "Kaloriferlik kömürler ithal olduğu için dolara endeksli. Daha önce görmediğimiz şekilde zamlar geliyor. Bu yıl tek seferler 25 dolar zam geldiği bile oldu. Geçen sene 780 lira olan kömür, bu yıl 1.070 liradan satılıyor. Bir yılda 300 liralık bir fark oluştu. Ben 5 yıldır bu sektörün içindeyim. Sektöre girdiğimizde dolar 1,60 liraydı. Bugün 3,80 lira. Zaman zaman medyada dolar düştü gibi haberler çıkıyor ama bu indirim olarak yansımıyor. Çünkü ertesi gün, hatta aynı gün geri fırlıyor. Kömür piyasasında istikrar kalmadı. Bugün ticaret yapıyoruz ama yarının ne getireceğini bilmiyoruz. Daha önceki yıllarda gelecek zamları kestirebiliyorduk ama bu yıl şok zamlar geliyor." dedi.

Bizde mağduruz, vatandaşta

Daha önceden yaşanan maden olaylarından dolayı alınan yeni tedbirlerin yerli kömür üretimini de azalttığını kaydeden Karaarslan, şöyle konuştu: "Yeni tedbirlerden dolayı üretim azaldı. Talep de çok olduğu için yerli kömüre de zam geliyor. Vatandaşlar arasında da maddi anlamda gerçek manasıyla büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Burada kömür alacak bir insan kışı bitirmek için en az 2-3 ton kömür almak durumunda. Bunu alması içinde çoğu ihtiyacından kısmak durumunda kalıyor. Şu koşullar altında ne biz kazanıyoruz ne de halkımız. Fiyatların yüksek olması bize kazandırmıyor tam tersi kaybettiriyor. Çünkü bizim ton başına kazandığımız ücret belli. Bu nedenle biz burada kaça satarsak satalım kazanacağımız para belli."