Kömür ve doğalgaz vatandaşı yakıyor

Kömür ve doğalgaz vatandaşı yakıyor
Sarayönü’nde havaların soğuyup kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar da yakacak giderlerini düşünmeye başladı. Isınma, enerji, giyecek, yiyecek ve çocuklarının okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini...

Sarayönü’nde havaların soğuyup kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar da yakacak giderlerini düşünmeye başladı. Isınma, enerji, giyecek, yiyecek ve çocuklarının okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini düşünen düşük gelirli aileler, hesabın içinden çıkamıyor. Kömüre, doğalgaza, elektriğe ve daha birçok kaleme üst üste gelen zamlar, özellikle asgari ücretlinin kısıtlı bütçesine büyük bir yük getiriyor. Enflasyona yenik düşen vatandaşlar, belini doğrultmanın yollarını arıyor.

Kış günleri, kendini hissettirmeye başladı. Sarayönü'nde hava sıcaklıkları özellikle akşamları 10 dereceden fazla düştü. Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının daha da düşeceği öngörülürken, yağış uyarıları da yapıldı.

Vatandaş, kış için hazırlığını yaparken bir yandan da kara kara düşünüyor. Vatandaş, bu kış aylarının da kendisi için zorlu geçeceğini düşünüyor. Kışlık ürünlere gelen zamlar ise vatandaşın düşüncesini doğruluyor. 2018 yılının Ağustos ayından beri etkisini devam ettiren, koronavirüs pandemisiyle zirve yapan ekonomik kriz, kış aylarında kendisini iyice hissettiriyor.

Kömüre ortalama 200 lira zam geldi!

Kış aylarının olmazsa olmazları arasında yer alan odun ve kömür fiyatları da bu kış cep yakacak. Özellikle Eylül ayının birinden itibaren kömüre gelen zam, vatandaşın bütçesini hayli zorlayacak. Sobalık kömürün ton fiyatı, bir yıl içinde gelen zamlarla birlikte 950 liradan, 1.1350 liraya kadar yükseltildi. Kalorifer kömürü ise neredeyse tavan yaptı. İthal gelen kaloriferlik kömür hem zamlardan hem de kur farkından bir hayli nasibini aldı. Geçtiğimiz kış 1200 ile 1500 lira arasında değen kömür fiyatları bu yıl 1450 liradan başlayıp 1700 liraya kadar çıkıyor. Odunun torbası ise kalitesine göre 15 ile 20 TL arasında değişiyor. Kömürcüler, kömür almak isteyen vatandaşlara “Peşin mi alacaksın?” sorusunu yöneltirken, bu soru bile sıcak para akışına esnafın ne kadar ihtiyacı olduğunu gözler önüne seriyor.

Doğalgaz faturaları kabarık gelecek!

Vatandaşın kış aylarında en fazla rahatsızlık duyduğu meselelerin başında yine “faturadaki yükseklik” geliyor. Özellikle vatandaşa kış aylarında ekstra masraf olan doğalgaz faturası vatandaşın canını çok sıkıyor. Döviz kurundaki esnekliğe bağlı olarak doğalgaza gelen zamlar, vatandaşı kara kara düşündürüyor. Geçtiğimiz aylar içinde doğalgaza gelen yüzde 35'lik zam, vatandaşa “Bu kış biz ne yapacağız?” dedirtiyor. Vatandaş, aynı kullanıma fazla para vermek istemiyor. Özellikle son gelen zamlar hesaplanacak olursa geçtiğimiz yıl 300 liralık doğalgaz yakan bir vatandaş, aynı kullanıma bu yıl 100 liradan daha fazla ödeyecek. Kısacası vatandaşa 300 gelen doğalgaz faturası, kullanım aynı olsa da 400 liradan aşağı gelmeyecek. Doğalgazdaki zam artışları, vatandaşı kış aylarında hayli zorlayacak.

Gıda ürünlerine de durmadan zam geliyor!

Kış aylarında yakacak, giyecek masraflarına bir de yiyecek masrafı ekleniyor. Marketlerdeki fiyat etiketleri neredeyse her gün zamlı şekilde güncellenirken, enflasyon altında ezilen vatandaşlar, evine ekmek götürmekte bile zorlanmaya başladı. Sebze ve meyve fiyatları da kış aylarında tavan yapıyor. Her ne kadar da “Kış aylarında yaz sebzeleri pahalı olur” düşüncesi bazılarında hakim olsa da geçtiğimiz yıl kışlık sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan fiyat pahalılığı, bu düşünceyi kırmaya yetiyor. Yine kışlık sebze ve meyve fiyatlarındaki yüksekliğe “olumsuz hava şartları” gerekçe gösterilse de, gerçek sebebin üretimdeki düşüklük olduğu söyleniyor. Kısacası vatandaş, kışlık sebze ve meyveyi de bu yıl geçtiğimiz yıldaki gibi pahalı tüketecek.