KONTROLLÜ SOSYALLEŞMELİYİZ

İnsanın kendine bir dünya yaratabilme, kendini oyalayabilme yeteneği tam da bugünlerde ihtiyacımız olandır. Kendi kendimize yetebilmek, paniklemeden değiştiremeyeceğimiz konularda, kaygıyı bırakabilmek, yaşama sanatını tutkuyla çalışarak devam ettirmek gerekir. Arsızlık nerede ve kimde olursa olsun çirkinleşiyor.

YAŞAMIMIZ telaşlı ve hüzünlü olaylarla dolu olabilir. Beklenmedik oluşumlar, işlerimizi başka ve hızlı ilerleyen bir boyuta sokabilir. Yaşam enerjimizi bu alanda da daha kuvvetli ve etkin görebiliriz. Yeni düşüncelerin paralelinde, bizi destekleyen olaylar, ufkumuzu genişletir. Sorumluluk artışı karşısında bocalayabiliriz. Sohbet rüzgârlarımız olmalı. İlişkilerde gerçek adımlardan uzaklaşmamalı.

İNSAN biyolojik bir varlıktır. Öleceğini bile bile, yaşamaktan zevk alandır. Her bebek sevilme ihtiyacı ile doğar.

BİZLER her konuda olduğu gibi, ilişkileri de hızlıca tüketmeye dayalı bir toplumun üyeleriyiz. Mesafeye ve duyguları sindirmeye vakit kalmıyor. Hemen elde etmek, ikna etmek, hemfikir olmak ve ödül bekliyoruz. Naza, beklemeye, anlayıp çözümlemeye vaktimiz yok.

YAZ SEZONUNU açıyoruz. Esnek düşünceler, olaylara ön yargısız yaklaşımlar olumlu sonuçlar doğurur. YAŞAMI geldiği gibi yaşamak, gelecekle ilgili endişelerden, abartılı beklentilerden, kaçınmak denge açısından önemli. Kıskançlık ve nefret gibi önemli negatif duygu patlamaları, bu zamanda tetiklenebilir.

STRES ve gerginliklere kapımızı kapatalım. Bizi rahatlatan eylemlere ağırlık verebiliriz. Müzikle, toprak ve bitkilerle uğraşmak, el becerileri gerginliği atmamızda etkili olur. TADI TUZU yerinde bir çorba içmek çok rahatlatır.

İLETİŞİM sosyalleşme ve bilgi alışverişimizin hız kazanacağı bir döneme girerken, alerjik reaksiyonlarımıza dikkat etmeli. Polenler, toz akarları, kimyasallar tetikler. Tedavi olmalı. Bedensel ve zihinsel stres doruk noktasına çıkmadan sağlığımıza dikkat etmeli.

SAĞLIKLI BİR ÇEVRE Hepimizin ortak geleceği. Doğanın yükü her geçen gün artıyor. Doğaya verilen zarar, iklim değişikliklerinin etkisiyle, birleşip karşımıza büyük faturalarla çıkıyor. Tahribat, doğanın kendisini koruma ve yenileme hızının çok ötesine geçti.

MARMARA DENİZİ deniz salyasıyla başı dertte. Arıtılmadan denize atılan atıklar... Temizleme çalışmaları başladı. GELECEK İÇİN UMUT tasarlıyoruz. Her zaman olduğu gibi insanoğlu, sorunları yarattığı gibi müthiş bir hızla, çözme kapatisene de sahip.

ZAMAN İnsan hayatının en önemli sermayesidir. İyi kullanarak emeklerin boşa gitmesine izin vermemeli.  Yaşamayı seviyoruz. Anlamak sevmek demektir. Duygularımız atakta da olsa sakin olmalı, çevre baskısının olumsuz etkilemesine izin vermemeli. Zorluklar her zaman olur. Yepyeni başlangıçlar hepimizin olsun. Zihinsel dağınıklık uzaklaşsın.

YAŞAM KONFORUNU beslemeli. Aşırı uçlarda dolaşmayınca, daha verimli oluyoruz. Dengeleri korumalı. Motivasyonumuz artınca kendimizi yenilenmiş hissederiz. YAŞAM Doğumla başlayıp, güneşli bulutlu günleri, inişli çıkışlı dönemeçli yolları, sevinçli ve acılı dilimleri, başarılı ve başarısız evreleri olan geçici bir zaman sürecidir. Çekilebilir kılan, sağlık varlık, umut ve direnmedir. İnsanların dilimlere ayırarak, yıl, ay, gün, saat olarak belirledikleri süreç, yeryüzünde kaldıkları sınırdır.

ZAMANI doldurmak geçirmek değil, tadını çıkarmak önemli. İNSANLARIN çabalarıyla topluma katkıları, değer ölçüleri için birer öğedir. Haksızlıklara karşı çıkmak, gerçeklerin egemenliğine destek vermek, yaşamı renklendiren unutulmaz çabalardır.

GEÇEN YILLARDA dost ve arkadaşların süslediği zamanların değeri bilinmeli. Paylaşımları azalanlar, vefa duygusunu yitiriyorlar. Tükenmiş enerji, evliliği de içten içe çürütüyor. BİZ BİR AİLEYİZ Birbirimizden haberdar olmalıyız. Karamsarlıklarımız umuda dönüşünce basamakları doğru çıkmaya çalışırız. Bazen durup dinleniriz. Hedefte doğru yol varsa, ilerlerken kolay olur.

MUTLU BİR AİLEDE Temel prensip sevgidir. Zaman zaman zorlandığımız, uykusuz geceler yaşarız. İlham aldıklarımız, içgüdü ve yeteneklerimizle sorunlar biter. Herkesin kendine has bir tarzı vardır. Yeniliğe açık olmamıza rağmen, hatalara da açık oluruz. Bize katkı getirecek her türlü şartı gözden geçiririz. Coşkulu davranışlarımız olur.

YAŞAMDA zor hedeflere kilitlenince, sosyal açıdan güvenimiz artar. Planlı hareket başarı getirir. Doğallığımız işimizi kolaylaştırır. İşbirliğine önem versekte, rutin işleri severiz. Önemli kararlar alma aşamasındayken, birdenbire kararsızlık içinde oluruz. Düşünme ve irdeleme ihtiyacını hissederiz. Tartışmaların uzaması, bağı zayıflatır. Duygusal aşkla beslenirken hormonlar iyi çalışır. Sabır tavizi dengede tutmalı.

YALNIZLIK kaderimiz değil. Biraz algıları açıp, çabalamalı. Tüm sempatikliği takınmalı ki, şans yükselsin. İlgi alanımıza girmeyen bir etkinliğin içinde olmak, işkence gelir. gibi. Issız adam rolünü oynamak, modası geçmişi kullanmakla şans olmaz. Bağışlama, barış, hoşgörü, uyum önemli.

HİÇKİMSE SON VEDANIN ne zaman olacağını bilemez. Sevdiklerimizden güzel ayrılmalı. Günün birinde son yemeği yiyip, son çiçeği koklayıp, belki birine son kez sarsılacağız. Ama, son olduğundan haberimiz olmayacak. Kalan yılların kıymetini bilmeli...

SAYGILARIMLA...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17