KONYA DA HAREKET BAŞLADI

Sanayi ve kalkınma konuları gündeme geldiğinde ‘Konya, Türkiye’nin rampaya yerleştirilmiş füzesi’ gibi derdik.

‘Füze ateşlenmeyi bekliyor’ diye de yorum yapardık.

Akabinde, Teknik Üniversite eksikliği dile getirilir, bine yakın fabrikası ile organize sanayi bölgeleri örnek gösterilip katma değeri yüksek olan teknolojik yatırımlar Konya ya yapılsın diye de çağrı da bulunurduk.

Teknik Üniversitesi kuruldu.

Sanayi-Üniversite işbirliği de kendisini göstermeye başladı.

Yani Konya da hareket başladı.

Hareketin başlangıç noktasını oluşturacak ilk proje şöyle.

“Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), ASELSAN, ROKETSAN, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) arasında imzalanan protokolle hayata geçirilecek projeyle, önde gelen savunma sanayii şirketlerinde çalışanların Konya Teknik Üniversitesinde lisansüstü programlara katılarak savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesini hedefleniyor.

Proje ayrıca savunma sanayi şirketlerinde çalışan ve üniversitede yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrencilerin lisansüstü tezini “Araştırma Projesi” şeklinde yürütülmesine de imkan tanıyacak.”

İmzalanan protokol net.

Savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar Konya Teknik Üniversitesi’nde lisansüstü programlara katılarak savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilecekler.

Rampadaki füze böylelikle ateşlenecek.

Konya’nınAselsan ortaklı yapılacak fabrikayla savunma sanayiine üretim katkısı sunacak iller arasında yer aldığını biliyoruz değil mi?

Bu konuda rektör Babür hocanın açıklamasına bakalım.

Savuma alanında yapılan çalışmaların önemli ve öncelikli konularından biri olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Babür Özçelik, Konya Teknik Üniversitesi olarak Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programına dahil olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Özçelik, “Günümüzde savunma sanayi, ülkelerin Ar-Ge faaliyetlerine en çok kaynak ayrılan sektörlerin başında gelmektedir. Özellikle yerli ve milli savunma sistemlerinin geliştirilerek dışa bağımlılığın azaltılması ülkelerin stratejik hedeflerini gerçekleştirmelerinde hayatı önem taşımaktadır. Bu bilinçle üniversite olarak bizler de özellikle savunma sanayine yönelik yürütülen işbirliği çalışmalarına büyük önem vermekteyiz ve bu alanda yürütülen çalışmalara öncelik vermekteyiz.  SAYP ile de lisansüstü eğitim alan araştırmacılar, iş birliği yapılan savunma sanayi kuruluşlarında kabul edilen proje üzerinde çalışacak. Araştırmacılar, protokollerle belirlenen koşul ve alanlarda ilgili sanayi kuruluşunda proje üzerinde çalışırken üniversitelerde eğitimlerine devam edecek. Araştırmacılar, vaktinin bir bölümünü eğitim aldıkları üniversitemizde diğer bölümünü ise ilgili sanayi kuruluşunda geçirecek. Araştırmacıların lisansüstü tez konuları, SSB’nin yönlendirdiği alanlarda, üniversite öğretim üyeleri ve ilgili sanayi kuruluşlarının yetkililerince ve ortak olarak belirlenip, SSB tarafından onaylanacak ve yönetilecek.”

Bu harekete Konya Büyükşehir’in desteği var mı?

Evet.  Başkan Uğur İbrahim Altay Büyükşehir olarak Konya Sanayisinin Gelişmesi İçin 1,5 milyon metrekarelik alanın Milli Emlak’a devredildiğini açıkladı.

Arsa üretime tahsis edildi.

Kalkınmaya tahsis edildi.

Konya da istihdamı artıracak hareketin başlamasına ve hatta ivme kazanmasına tahsis edildi.

Bu yatırımlar ve protokoller sonucu Konya Bölge Karma Endüstri Bölgesi ilan edilerek savunma sanayi üreticilerinin merkezi olacak.

Müjde de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’dan geldi. Bakan Varank, yeni kurulan Konya ASELSAN’dan sonra etrafının Karma Endüstri Bölgesi ilan edileceğini duyurdu.

Bu proje Konya’mız ve bölgemiz için stratejik değeri oldukça yüksek bir projedir. Böylece Konya Karma Endüstri Bölgesi ilan edilerek savunma sanayi üreticilerinin merkezi olacak. Bölgenin teknolojik ürün üretim kabiliyeti artacak ve katma değeri yüksek stratejik ürün üreten bir ekosistem oluşmasının önü açılacak.

Arsanın devri ile ilgili kafası karışan olabilir. Bu konuda Başkan Altay’ın değerlendirmesini de paylaşayım.

“ASELSAN Konya’nın bulunduğu arazi, Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir arazi ve bedelsiz olarak Milli Emlak'a devredilmişti. ASELSAN'a tahsisi gerçekleştirildi. Şimdi bu bölgede bulunan 1,5 milyon metrekarelik araziyi, yine Konya sanayisinin gelişimi için Milli Emlak'a devrediyoruz.”

Hayırlı olur inşallah.

El birliği ve iş birliğinin gücünü hep birlikte göreceğiz.

Konya da hareket başladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi