KONYA KAZANDIRIR

Başlığı okuyunca çoğunuzun; Acaba “Konya niye kazandırır, neyi kazandırır, neden kazandırır, kime kazandırır” gibi soruların kafanızın içinde beyninizi o kadar çok meşgul ettiğini tahmin edebiliyorum.

Gündemde yerli otomobilimiz var.

Önce 2017 yılına doğru bir uzanalım ve hatırlayalım.

Yerli otomobil üretimi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2 Kasım 2017 tarihinde imzalanan protokol ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu (İnan Kıraç), Turkcell ve Zorlu olarak güçlerini birleştirdiği Ortak Girişim Grubu’nun çalışmalarında önemli bir noktaya gelinmiş, tüm dünyada rekabet edecek yerli bir marka yaratma hedefi ile çıkılan yolculukta, şirketin kuruluş ve ortaklık sözleşmeleri için imzalar da 31 Mayıs tarihinde atılmıştı.

Şirketin adı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.” olarak belirlenirken, ‘Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding’in payları %19’ar,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin payı da %5 olarak belirlenmişti.

Ardından da Küresel otomotiv dünyasının en başarılı Türk yöneticililerden biri olan M. Gürcan Karakaş ‘Türkiye’nin Otomobili’nin başına getirildi. Gerek Türkiye gerekse uluslararası pazarlarda çok önemli başarılara imza atan M. Gürcan Karakaş’ın ‘Türkiye’nin Otomobili’ grubunun başına getirilmesi projenin hayata geçmesini de hızlandırmıştı.

Şimdi ne oluyor?

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, yerli otomobil çalışmalarını yürüten Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun kuracağı fabrika için yer seçimine ilişkin, "Şu anda onların bizden talebi Bursa'ya yakın bir yerde olmak şeklinde ama Bursa'da da yer bulmakta zorluk var. Yer seçimi hakkı onların, onlara bırakmamız lazım." diyor.

Sonra devam ediyor. "Şu anda yerli otomobille ilgili olan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) iyi bir çalışmanın içinde. Başında da çok değerli bir arkadaşımız var sağ olsun. Biz de destek veriyoruz. Bakanlığımıza bağlı bir kurum olan Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde, mühendisler grubu start verdi. Şu anda fabrikanın kurulacağı yer ve tesisin büyüklüğünün belirlenmesiyle ilgili süreç devam ediyor. Hazırlıklar da hızla ilerliyor.”

Yerli otomobilin Konya ya kurulması için Konya Ticaret Odası ve TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ve Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik’in özel çabasını hepimiz biliyoruz.

Konya’nın yerli otomobil üretimine sağlayacağı katkılar teker teker ifade edildi. Arsa, altyapı ve yedek parça imalatındaki destek belki de Türkiye’nin hiçbir bölgesinde bu kadar cazip değildir.

Bu tür yatırımlarda deprem riski fazla olmasına rağmen Marmara Bölgesi’nde yer bulmaya çalışmak, niye öncelikli olarak gösterilmeye çalışılıyor onu da anlayabilmiş değilim.

Benzer sektör olduğu için Konya da kurulu TÜMOSAN’ı örnek gösterebiliriz.

Konya da kurulması kime ne kaybettirmiştir?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli ‘Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nu oluşturan Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding temsilcilerinden ve Türkiye’nin Otomobili CEO’su olan M. Gürcan Karakaş’dan ricamız var.

Konya’nın sunacağı destekleri belirten elinizdeki dosyayı yeniden inceleyin. Konya’yı bir kez daha düşünün.

Konya yatırım yapana kazandırır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi